Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA | Δελτίο Τύπου για τη συγκέντρωση της Αθήνας 10.10.2015

Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA

Mail: stop.ttip.greece@gmail.com
Twitter @NatureFriendsGR

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/10/2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση που οργάνωσε το Σάββατο η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA  στην  Αθήνα,  «Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων και όχι των πολυεθνικών» με κεντρικά συνθήματα:
·        «Να σταματήσουμε τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙP CETA TiSA»
·        Όχι στην υφαρπαγή επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, νερού
·        ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και των κοινών αγαθών.
·        Ναι στην προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών.
·        Ναι στην ελευθερία των σπόρων – ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα.
·        Για μια νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Το διεθνές κάλεσμα,TRADE FOR PEOPLE, το προσυπόγραψαν στη χώρα μας 53 φορείς, ομάδες, σύλλογοι, επιτροπές - δίκτυα και κινήματα πολιτών, Ελεύθεροι Κοινωνικοί χώροι κ.λπ.
Όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση «Εκτός από τη σημερινή συγκέντρωση στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από δέκα δράσεις ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες στη χώρα μας. Σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Θεσσαλονίκη, αύριο στην Ιερισσό από το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού «SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ», ενώ έχουν προηγηθεί εκδηλώσεις στα Τρίκαλα και έχει εκδοθεί ψήφισμα από την 22Η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ.
Προγραμματίζονται και άλλες δράσεις όπως π.χ. τη Δευτέρα 12/10/2015 εκδήλωση στην Ηλιούπολη από το ΠΕΡΙΠΟΛΟ Αττικής, στην Κέρκυρα και στις 17/10/2015 στο Χαϊδάρι από τους Φίλους της Φύσης.»

Το κίνημα ενάντια στις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA που καταστρέφουν το περιβάλλον, την ποιότητα των τροφίμων, που πλήττουν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Έχουν καταγραφεί για το επταήμερο 10 με 17 Οκτωβρίου 140 δράσεις σε όλο τον κόσμο. Οι 130 είναι στην Ευρώπη, οι 7 στις ΗΠΑ και οι 3 στην Ασία.

Οι οργανωτές της δράσης ανέφεραν ότι «Σε λίγες ώρες ξεκινάει η μεγάλη συγκέντρωση του Βερολίνου* στην οποία προβλέπεται ότι θα συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη Γερμανία. Έχουν δρομολογηθεί ειδικά τρένα και λεωφορεία για να μεταφέρουν διαδηλωτές. Στις 15,16,17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μεγάλες συγκεντρώσεις στις Βρυξέλλες στις οποίες θα συμμετέχουν με «Ευρωπορείες Αξιοπρέπειας» πολίτες απ’  όλη την Ευρώπη και με συνθήματα «ΟΧΙ, Basta, EnoughBuild another Europe»
·        ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας, όχι στη φτώχεια, τη Συμφωνία Διατλαντικού Εμπορίου (ΤΤΙΡ), το ρατσισμό και τη διαφθορά
·        ΝΑΙ στην αλληλεγγύη πέρα από εθνικά σύνορα»

Στις 7 Οκτωβρίου 2015 κατατέθηκαν στην Ε.Ε. 3,2 εκατ. Υπογραφές από Ευρωπαίους πολίτες/ECI και με αίτημα «STOP TTIP CETA». Υπολογίζεται ότι τα 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα από το Γιβλαρτάρ μέχρι το Ταλίν. Από τη χώρα μας υπόγραψαν 44.783 πολίτες (ενώ ο αρχικός στόχος ήταν 15.750  υπογραφές). Σε διάστημα 40 ημερών υπόγραψαν περίπου 40.000 άνθρωποι, δηλαδή κατά μέσο όρο 1.000 άνθρωποι την ημέρα. Δεν πρέπει φυσικά να υπερτιμούμε τις υπογραφές που «μπαίνουν» εύκολα από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή στο σπίτι. Δεν πρέπει όμως και να τις υποτιμούμε. Η συγκέντρωση υπογραφών είναι μια μορφή πίεσης της κοινωνίας που σε συνδυασμό με άλλες μορφές αγώνα (διαδηλώσεις, παρεμβάσεις στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο, ψηφίσματα σωματείων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών) μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και να σταματήσουμε τις ληστρικές συμφωνίες TTIP.

Σημειώνουμε ότι η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA έστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές και ευρωβουλευτές της χώρας μας (εκτός από εκείνους της ακατανόμαστης ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας) με την οποία ζητάει να καταψηφιστούν οι συμφωνίες σε περίπτωση που έρθουν σε ψήφιση στη Βουλή.

Η επιτυχημένη σημερινή συγκέντρωση στην Αθήνα καθώς και οι άλλες που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, ας είναι μόνο η αρχή των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP CETA που πρέπει να βρει ανταπόκριση και να συνεχιστεί στους χώρους εργασίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Πανεπιστήμια, στους Αγρότες και σε άλλους κοινωνικούς και εργασιακούς κλάδους.
·        Να σταματήσουμε τις ληστρικές συμφωνίες ΤΤΙP CETA…
·        Στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια, στη γειτονιά….
·        Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη.
·        Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων – ΟΧΙ των πολυεθνικών.

*Στη διαδήλωση του Βερολίνουσυμμετείχαν 250.000 άνθρωποι σύμφωνα με τους οργανωτές, 150.000 σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας
--------------
Περισσότερα ρεπορτάζ και φωτογραφίες ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου