Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ν. Χουντής: Να έχουν δικαίωμα ψήφου και τα εθνικά κοινοβούλια για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες


Ν. Χουντής: Να έχουν δικαίωμα ψήφου και τα εθνικά κοινοβούλια για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες

Να συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το θέμα, αν και σε τι βαθμό, θα πρέπει να έχουν τα κράτη-μέλη δυνατότητα επικύρωσης Κεφαλαίων της Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), αλλά και με άλλες χώρες (Καναδάς, Σιγκαπούρη), ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας κ. Νίκος Χουντής. Στην επιστολή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, επισημαίνει το γεγονός ότι, ήδη, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, το θέμα βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και, εν αναμονή της απόφασης, τυχόν εφαρμογή των συμφωνιών αυτών, χωρίς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, θα σημαίνει ότι παραχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες στην Κομισιόν, πέραν αυτών που ήδη έχουν παραχωρηθεί με βάση τις Συνθήκες.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ζητήματα που ήδη έχουν εγείρει πολλές διαμαρτυρίες και ενστάσεις από κοινωνικά κινήματα, όπως αυτά της προστασίας ξένων επενδύσεων (ISDS), αλλά και των υπηρεσιών μεταφοράς που έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χουντής διαβίβασε στον κ. Βούτση επιστολή 53 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μεταξύ των οποίων και το ιδίου) προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με παράλληλη επιχειρηματολογία, δεδομένου ότι, ζητάνε από το Συμβούλιο να μην επικυρώσει τη Συμφωνία με τη Σιγκαπούρη (που προηγείται χρονικά των άλλων συμφωνιών και θεωρείται προπομπός τους), πριν τουλάχιστον αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πριν αυτή ψηφισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, «στην κατεύθυνση της περισσότερης διαφάνειας και του μεγαλύτερου εθνικού και δημοκρατικού ελέγχου από τα εθνικά κοινοβούλια», όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου