Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

European Week of Action against TTIP and CETA from the 10th to the 16th of October | 10 - 16 Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δράσεων ενάντια στις TTIP - CETA


[Φωτ. από τη δράση στο Σύνταγμα 18 Απριλίου 2015]


Προετοιμαζόμαστε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δράσεων ενάντια στις εμπορικές - ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA. Όποιος/α ενδιαφέρεται να συντονιστεί και να συμμετάσχει στην προετοιμασία των δράσεων ας επικοινωνήσει στο Mail:  stop.ttip.greece@gmail.com
Η προετοιμασία στο Βερολίνο ΕΔΩ.



Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

TTIP FREE ZONES | Ελεύθερες Ζώνες από τη Διατλαντική Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ [Περιφέρειες, Δήμοι, Χωριά κ.λπ]



Οι προηγούμενες αναρτήσεις με θέμα την TTIP στο blog είναι άκρως ενημερωτικές αλλά παράλληλα και ανησυχητικές για το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και της ανθρωπότητας. Παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των πολιτών η διαδικασία προώθησής της προχώρησε ακόμα ένα βήμα . "Στις 8 Ιουλίου και μετά από πλήθος παλινωδιών το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε μία πρόταση που δίνει το πράσινο φως στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων." [Περισσότερα ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ]

Ενδιαφέρον έχουν τα άρθρα α) του Τζων Χίλαρυ "TTIP will force all Europeans to take Greece’s medicine" που γράφτηκε μετά τη συμφωνία, 3ο μνημόνιο,  της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα [ή θεσμούς] και β) το άρθρο του Στέλιου Παππά για τις Γεωπολιτικές εξελίξεις και τις διεθνείς συμφωνίες μεταξύ αυτών και της ΤΤIP [ΕΔΩ]

Και η ζωή συνεχίζεται με την ολοκλήρωση και του 10ου γύρου των διαπραγματεύσεων 13-17 Ιουλίου 2015.
-------------------
Για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα το τι συμβαίνει εκτός Ελλάδας,  σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης προωθείτε η ιδέα των "TTIP FREE ZONES". 
Στη χώρα μας είναι γνωστή η ιδέα από τις αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων για περιοχές "Ελεύθερες από την καλλιέργεια και την εμπορία μεταλλαγμένων προϊόντων".
Σας παρουσιάζουμε [ΕΔΩ] έναν κατάλογο χωρών και περιοχών που έχουν ανακηρύξει "TTIP FREE ZONES".
Ενδιαφέρον έχει και το υπόδειγμα πρότασης προς τις τοπικές αρχές για να κηρύξουν τις περιοχές τους  "TTIP FREE ZONES". Διαβάστε παρακάτω:

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

TTIP με διαγράμματα που αφορούν τις ομάδες πίεσης/ Lobbies

 Revealed: The scary truth about who is writing the terms of TTIP

Big corporates have the ears of TTIP negotiators, while citizens like us are being shut out.

Ever wondered what a massive corporate power grab looks like? This is it. 

In cold print: Nestlé and Co. are scuttling around Brussels the most! 

Why so secretive? These sneaky corporations are hiding their lobby efforts on TTIP from the public

In Europe it's mostly Western European businesses pushing for TTIP

Big corporates have the ears of TTIP negotiators, while citizens like us are being shut out. With TTIP talks happening right now

Worrying: Big pharma has stepped up its lobby efforts on TTIP 7-fold.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Δώρα Κοτσακά: "Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων(ΤΤΙP)- Ένα διαρκές bra de fer μεταξύ λαών και αγορών


Δώρα Κοτσακά: "Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων(ΤΤΙP)-  Ένα διαρκές bra de fer μεταξύ λαών και αγορών"

14/Jul/2015

Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν και στην Ελλάδα να αναζητούν το χώρο τους στο δημόσιο λόγο φωνές που επιδιώκουν να ενημερώσουν και να δικτυωθούν συγκροτώντας ανάχωμα στη συνολική επίθεση που η TTIP συνιστά. Πρόκειται για μία συμφωνία υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Κομισιόν και την κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχους γεωπολιτικούς, αλλά όχι μόνο. Εκτός από το σύνολο των οικονομικών και εμπορικών πρακτικών, στόχο έχει τη μεταβολή της ίδιας της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών και κεφαλαίων. Κάτι που επιδιώκεται μέσω της επαναθέσμισης του κοινωνικού χώρου προς όφελος του κεφαλαίου, δηλαδή με τη δημιουργία των κατάλληλων θεσμών που θα εξασφαλίζουν την ασυδοσία της αγοράς, οι οποίοι φυσικά δεν προβλέπεται να ιδρυθούν μετά από κοινωνική διαβούλευση, κάποιο δημοψήφισμα ή έστω με νομοθετική διαδικασία μέσω του ενδεδειγμένου οργάνου, δηλαδή της Ευρωβουλής.

Οι εμπνευστές του TTIP μιλάνε για άρση των εμποδίων στο εμπόριο. Δεδομένου ότι οι δασμοί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλοί, όταν καλούνται να αποσαφηνίσουν σε ποια εμπόδια αναφέρονται, γίνεται σαφές ότι εννοούν τα προνοιακά κρατικά προγράμματα, τους κανονισμούς που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και τους περιορισμούς στην είσοδο των ιδιωτών σε τομείς κρατικής ευθύνης, όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Παρά τις προσπάθειες των διαπραγματευτών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη μικρότερη δυνατή δημοσιότητα, το θέμα της TTIP πλέον έχει αρχίσει να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και οι αντιδράσεις εκδηλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα: Από συστημικές πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν τη σκοπιμότητα επί μέρους σημείων της συμφωνίας (π.χ. Γερμανία, Βέλγιο για ISDS), έως ακαδημαϊκές μελέτες ιδρυμάτων όπως το London School of Economics που αμφισβητούν ευθέως τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη και σημειώνουν ότι σε καμία χώρα όπου υπογράφηκαν τέτοιου είδους συμφωνίες δεν ακολούθησε αύξηση των επενδύσεων ή των θέσεων εργασίας. Αντίθετα, η βασικότερη εξέλιξη που επιφέρουν είναι η καθοριστική αποδυνάμωση της δυνατότητας των κρατών να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών τους όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με ιδιωτικά συμφέροντα (πχ αύξηση κατώτατων μισθών, πυρηνική ενέργεια, μεταλλαγμένα, προσωπικά δεδομένα).

Το κίνημα που διαρκώς ενισχύεται στις χώρες της ΕΕ και στις πολιτείες των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα δυναμικό και, όπως καταθέτουν όσοι και όσες εργάζονται για αυτό, χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα σε βαθμό που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πέρα από όσα αφορούν το γεωπολιτικό σχεδιασμό ή το θεσμικό πυρήνα της ΕΕ, η TTIP αγγίζει την πολιτική ατζέντα στο σύνολό της: η τροφή, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι πατέντες που επεκτείνονται ασύδοτα -από τους σπόρους και τα φάρμακα μέχρι τη συλλογική γνώση και κουλτούρα- η παρακολούθηση και η εμπορευματοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων, το τέλος των εργασιακών δικαιωμάτων κατά τα αμερικάνικα πρότυπα, όπου ακόμα και η δημιουργία σωματίου μπορεί να διωχθεί ποινικά, για να αναφέρουμε μόνο μέρος αυτών.

Βελτιώνονται οι φράκτες, βελτιώνονται και οι άλτες…

Στις 8 Ιουλίου και μετά από πλήθος παλινωδιών το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε μία πρόταση που δίνει το πράσινο φως στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Το ψήφισμα πέρασε με 436 υπέρ και 241 κατά, γεγονός που καταγράφει τις σοβαρές διαφωνίες που έχουν εκδηλωθεί εντός του θεσμού σχετικά με το θέμα. Διαφωνίες που έχουν πάρει και τη μορφή διαίρεσης στην ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών, αφού το ένα τρίτο εξ αυτών καταψήφισε την εν λόγω απόφαση και τάχθηκε κατά της συνέχισης των διαπραγματεύσεων (οι έλληνες αντιπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επέλεξαν να την υπερψηφίσουν). Έχει τη σημασία του ότι τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Με την εξαίρεση της αριστερής ευρωομάδας (GUE/NGL) και των Πρασίνων, μέχρι σήμερα το καθεστώς ήταν ότι οι ευρωβουλευτές είτε «δεν γνώριζαν», αφού οι διαπραγματεύσεις γίνονταν υπό καθεστώς αδιαφάνειας – άρα δεν έπαιρναν και θέση ή όταν έπαιρναν θέση αυτή ήταν «ναι σε όλα».

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είχε αρχικά τεθεί προς ψήφιση ένα μήνα πριν, στις 10 Ιουνίου. Ωστόσο, η προγραμματισμένη συνεδρίαση αναβλήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, υπό το φόβο της καταψήφισης της πρότασης. Την επανέφερε στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, με αμφιλεγόμενο διαδικαστικά τρόπο που προκάλεσε και πάλι πολλές αντιδράσεις.

Ας δούμε όμως, στο κατώφλι της έναρξης του 10ου κύκλου διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ, ποια είναι ευρύτερη εικόνα που έχει σχηματιστεί συγκριτικά με το που βρισκόμασταν προηγούμενα. Η συντονισμένη καμπάνια ενάντια στη συμφωνία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνεται ότι αρχίζει να έχει κάποια αποτελέσματα, οδηγώντας τους επισπεύδοντες σε καθυστερήσεις και αδιέξοδες πρωτοβουλίες. Το γεγονός ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει μέσω της European Citizens’ Initiative,[1] δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή τους τόσο στην TTIP, όσο και στη CETA, καθώς και οι αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, όπως και η άμεση πίεση που έχει ασκηθεί στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα κινήματα και την κοινωνία πολιτών, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μη γενόμενα. Είναι ενδεικτικό ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες που ελέγχουν την ατζέντα του ευρωκοινοβουλίου (και υποστηρίζουν την ΤΤΙΡ) ήταν τόσο θορυβημένοι βλέποντας ως πιθανή την ανατροπή των σχεδίων τους, που ακύρωσαν τελευταία στιγμή την ψηφοφορία. Την επόμενη μέρα, στις 8 π.μ., και ενώ οι περισσότεροι ευρωβουλευτές δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν, οι Συντηρητικοί υπερψήφισαν μία αιφνιδιαστική πρόταση που σταματούσε οποιαδήποτε σχετική διαδικασία συζήτησης. Όπως σχολιάστηκε, η δημοκρατία δεν βρισκόταν και στα καλύτερά της εκείνες τις ώρες…

Τα παραπάνω αξιολογήθηκαν ως το πρώτο δείγμα γραφής σχετικά με το βαθμό υποστήριξης της ΤΤΙΡ από το νέο εκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι ούτε η ψηφοφορία, ούτε η συζήτηση μπόρεσαν να λάβουν χώρα συνιστά μία ρωγμή ως προς τη νομιμοποίηση της συμφωνίας γενικά, αλλά και την αξιοπιστία της ατζέντας της ΕΕ σε σχέση με το ελεύθερο εμπόριο, ειδικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το για ποιο λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εκ του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πήρε την απόφαση να σταματήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Eυρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, των Πρασίνων και ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές ομάδες που επιδίωξαν την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας προκειμένου να διεξαχθεί κανονικά η συζήτηση για την TTIP. Η επίσημη ερμηνεία -ότι ο μεγάλος αριθμός των τροποποιητικών προτάσεων κατέστησε την όλη διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη- απορρίφθηκε από όλες τις πλευρές, ως μία προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων, καθώς οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ήταν απολύτως σε θέση να φέρουν σε πέρας την εν λόγω ψηφοφορία.

Στην πραγματικότητα, συμπέρασμα στο οποίο συνέπεσαν και τα περισσότερα media που κάλυπταν το γεγονός, οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε κρίση ως προς την υποστήριξη τους στην ΤΤΙΡ και βαθιά διαιρεμένοι σχετικά με τη συμπερίληψη του ISDS (Investor State Dispute Settlement, μηχανισμού που θα επιτρέπει στις εταιρείες να μηνύουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ όταν κρίνουν ότι έχουν απώλεια κερδών εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων και διοικητικών μέτρων). Το ISDS έχει βρεθεί στην προμετωπίδα των αντιδράσεων προς την ΤΤΙΡ, παρόλο που υπάρχουν και άλλα σημεία της συμφωνίας εξίσου επικίνδυνα. Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν ιδιαίτερα πιεστεί από τις δομές της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να μην δεχτούν μία συμφωνία που παραδίδει τέτοιας έκτασης εξουσίες στις μεγάλες επιχειρήσεις, και πολλοί ευρωβουλευτές των Εργατικών έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν εναντίον της συμφωνίας αν περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή ISDS. Ιδιαιτέρως, Γάλλοι και Βρετανοί σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές παραπονούνται συστηματικά προς τους επικεφαλής των κομμάτων τους σχετικά με την υποστήριξη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, λόγω των πιέσεων που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους και τα σωματεία. Οι Γερμανοί, αντιθέτως, παίζουν ένα πιο σύνθετο παιχνίδι, προσπαθώντας να κρατήσουν ενωμένο τον μεγάλο συνασπισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει τις ισχυρές ομάδες των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπηρεσία που εξυπηρετούν και ως ο μικρότερος εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. Η υποστήριξή τους στη ΤΤΙΡ συνιστά μέρος αυτής της επιλογής.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τα αφεντικά της “μεγάλης συμμαχίας” και την ίδια στιγμή να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και αντιδράσεις της δικής του ευρωομάδας, των Σοσιαλδημοκρατών, που είχαν ήδη προχωρήσει σε συμμαχία με ριζοσπαστικότερες δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς, μέσω μίας πρότασης διαγραφής του ISDS από την TTIP. Η αυταπάτη που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες ότι μπορούν να υποστηρίξουν την ΤΤΙΡ επιδιώκοντας ταυτόχρονα μία «καλή ΤΤΙΡ» ή «μία ΤΤΙΡ για τους λαούς» βρίσκεται σε συνέχεια της πολιτικής τους παράδοσης και είναι για μία ακόμα φορά επικίνδυνη. Η TTIP έχει σχεδιαστεί με κύριο σκοπό την υπαγωγή του συνόλου των θεμελιακών κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών σε αυτές της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή της αύξησης των κερδών.

Την ίδια στιγμή, το Κογκρέσο στις ΗΠΑ έρχεται αντιμέτωπο με τις δικές του αντιφάσεις αναφορικά με την ΤΤΙΡ. Ο σχετικός δημόσιος διάλογος στις ΗΠΑ διεξάγεται γύρω από τις εξουσίες “fast track” που ο Πρόεδρος Ομπάμα ζητάει προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα διαπραγματευτεί την ΤΤΙΡ μέχρι το τέλος χωρίς να χρειάζεται να ζητάει την έγκριση του Κογκρέσου για κάθε ζήτημα που προκύπτει.[2] Η σχετική διάταξη πέρασε από τη Γερουσία, αλλά υπήρχαν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με το αν θα περνούσε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση ο Ομπάμα, μόλις δύο μέρες μετά τη 10η Ιουνίου και τα όσα έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο, εμφανίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκλιπαρώντας για τη στήριξη των Δημοκρατικών. Δεν την πήρε ποτέ και οδηγήθηκε σε αυτό που πολλοί αμερικανοί σχολιαστές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως «την πιο σημαντική ήττα της προεδρίας του».

Προφανώς και δεν ισχυριζόμαστε ότι το θλιβερό και επικίνδυνο σχέδιο για την υπογραφή της ΤΤΙΡ οδεύει σε παύση. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν ακόμα χρόνια διαπραγματεύσεων προκειμένου να πλησιάσουν σε μία συμφωνία. Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι η οργάνωση της δικής μας αντίστασης ενάντια στην ΤΤΙΡ και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, καθιστά τις διαπραγματεύσεις περισσότερο τοξικές. Την ίδια στιγμή εθνικά κοινοβούλια αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από τη συμφωνία, εξαιτίας της αυξανόμενης αντιδημοτικότητάς της στους εκλογείς. Το σημείο-κλειδί στην παρούσα φάση είναι να καταστήσουμε σαφές ότι η επιλογή «μίας ΤΤΙΡ όσο το δυνατόν καλύτερης», απλώς δεν υπάρχει. Στην τελική, είναι στρατηγικό λάθος το να πέσουμε στην παγίδα να συζητάμε για βελτιώσεις όταν είναι σαφές ότι από τη συμφωνία έχουμε να χάσουμε τρομακτικά πολλά και τίποτα να κερδίσουμε. Ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η οριστική ήττα των ολοκληρωτικών σχεδίων των αγορών που προωθεί η ΤΤΙΡ και η απαίτηση για μία εναλλακτική πολιτική εμπορίου στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και του πλανήτη. 



[1] Η περίπτωση του European Citizens Initiative (ECI) είναι ενδεικτική της κατά το δοκούν αντίληψης των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα εργαλείο που η ίδια εισήγαγε ως μέσο προαγωγής της συμμετοχικής δημοκρατίας το οποίο θα διασφαλίζει ότι η γνώμη των πολιτών θα έχει επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις –πχ αυτή της μη συμπερίληψης των εταιρειών ύδρευσης στις προς ιδιωτικοποίηση δημόσιες υπηρεσίες- με τη συλλογή περισσότερων του ενός εκατομμυρίου υπογραφών και αξιοποιώντας την ECI, οι πολίτες μπορούν να πάρουν μέρος στη νομοθετική διαδικασία προτείνοντας νομοθετικές ρυθμίσεις ή ζητώντας την απόσυρση άλλων.

Στην περίπτωση της ΤΤΙΡ το αίτημα εστίαζε στην ακύρωση του mandate, δηλαδή της διαπραγματευτικής εντολής που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κράτη προκειμένου να διαπραγματευτεί –εν κρυπτώ και από τα ίδια- τη συμφωνία, για λογαριασμό τους. Η Επιτροπή αποφάσισε σε αυτή την περίπτωση να μην αποδεχθεί την πρωτοβουλία, παρόλο που ακολουθήθηκαν όλα όσα τυπικά προβλέπονται. Οι διοργανωτές προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και την ίδια στιγμή προχώρησαν τη διαδικασία, αποδεσμεύοντας την πρωτοβουλία τους από τη θεσμική έγκριση της Επιτροπής. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε για πρώτη φορά μία αυτοοργανωμένη και «από τα κάτω» European Citizens Initiative με εξαιρετικά αποτελέσματα

[2] Το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς οι ίδιες εξουσίες ζητούνται και για την TTP, αντίστοιχη συμφωνία που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με χώρες τις Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

ΠΗΓΗ BARIKAT

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕΣ : Η ΤΤΙΡ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ


ΠΗΓΗ TALES

Tuesday, July 14, 2015

Και την ώρα που οι φιλελέδες καλούσαν εσένα να προσγειωθείς, πάτησε πόδι στην Ευρώπη η ΤΤΙΡ...

Άρθρο του Derrick Broze στον ιστότοπο The Anti-Media. Αναρτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2015 με άδεια Creative Commons.
This article (The Vote You Missed: TTIP Moves Closer to Reality) is free and open source. You have permission to republish this article under a Creative Commons license with attribution to the author and theAntiMedia.org. Tune in! Anti-Media Radio airs Monday through Friday @ 11pm Eastern/8pm Pacific.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕΣ : Η ΤΤΙΡ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους στραμένα στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, μια αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία που επηρεάζει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ένα ακόμη βήμα στη διαπραγμάτευσή της.

Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχτηκε ένα ψήφισμα με το οποίο προωθείται η διεθνής εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύονται ΗΠΑ και ΕΕ, υπό τον τίτλο "Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων" (ΤΤΙΡ).

Με ψήφους 436 υπέρ έναντι 241 κατά, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που σχετίζεται με τον Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, που ονομάζεται ISDS. Σύμφωνα με τον ISDS, οι ξένοι όμιλοι εταιρειών θα έχουν τη δυνατότητα να εφεσιβάλλουν δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους σε ειδικά διεθνή δικαστήρια αντί να αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια των Κρατών-Μελών. Οι επικριτές της συμφωνίας φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας υπέρ του πλουτισμού των πολυεθνικών εταιριών. Η διάταξη αυτή έχει επικριθεί σοβαρά από τους αντιπάλους της ΤΤΙΡ αλλά και της εξίσου μη δημοφιλούς αναλογης Διειρηνικής Εταιρικής Σχέσης (TPP) η οποία αφορά χώρες που βρίσκονται γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη σχεδιάστηκε για να διορθώσει τον ISDS δημιουργώντας ένα σύστημα όπου "η αρμοδιότητα των δικαστηρίων της ΕΕ και των Κρατών-Μελών γίνεται σεβαστή και τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν μπορούν να υπονομεύουν τους στόχους της δημόσιας πολιτικής". Όμως, όπως και με την TPP στις ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ανίσχυρο να αλλάξει την ΤΤΙΡ - μπορεί μόνο να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Independent το ψήφισμα πολύ λίγες θετικές αλλαγές προκάλεσε στον ISDS:

«Η ίδια η διαδικασία ψήφισης ήταν αμφιλεγόμενη. Μια τροπολογία η οποία απέρριπτε ολοκληρωτικά τον ISDS -κάτι που η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει ζητήσει επανειλημμένα- δεν μπήκε καν στην ψηφοφορία, χάρη σε ορισμένους δημιουργικούς διαδικαστικούς χειρισμούς από τον (Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin) Schulz. Αντ' αυτού ψηφίστηκε μια αποδυναμωμένη έκδοση του ISDS, η οποία δεν αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη ζητήματα και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «ISDS Light».

Μια "Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών ενάντια στην ΤΤΙΡ" έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει πάνω από 2.300.000 υπογραφές, έναν αριθμό που θα έπρεπε να έχει προκαλέσει μια απάντηση στα ερωτήματα που θέτει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι το μη εκλεγμένο σώμα που διαπραγματεύεται τη συμφωνία. Αντί γι αυτό, η Επιτροπή απέρριψε εξ αρχής το ψήφισμα της Πρωτουβουλίας ως παράτυπο. Όμως και στη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της ΤΤΙΡ έλαβε ένα ηχηρότατο ΟΧΙ, και μάλιστα από το εντυπωσιακό 97% των ερωτηθέντων. Και πάλι, το αγνόησε".

Παρόλα αυτά, η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Cecilia Malmström, χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως επίτευγμα, δηλώνοντας, "Αυτό που επίσης σηματοδοτεί η σημερινή ψηφοφορία είναι ότι το παλαιό σύστημα της Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κράτους δεν πρέπει και δεν μπορεί να αναπαραχθεί από την ΤΤΙΡ. Η σημερινή έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για ένα «νέο σύστημα» πρέπει να ακουστεί, και αυτό θα γίνει".

Μετά την ψηφοφορία, το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος (CIEL), δήλωσε ότι «το ψήφισμα αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την απειλή για τη δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. που θέτει η ΤΤΙΡ, και αγνοεί επιδεικτικά την αυξανόμενη χορωδία των φωνών που έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο".

Τον Απρίλιο, το Reuters ανέφερε ότι "μια πρόσφατη δημοσκόπηση στο YouGov έδειξε ότι το 43% των Γερμανών πιστεύουν πως η ΤΤΙΡ θα είναι κακή για τη χώρα, σε σύγκριση με το 26% που την αντιμετωπίζουν θετικά". Οι αριθμοί αυτή φαίνεται να αντιπροσωπεύουν την δυσαρέσκεια σε όλη την Ε.Ε. Πρόσφατα, ο Δήμος του St.Gilles των Βρυξελλών ενέκρινε ένα ψήφισμα στο οποίο επικρίνει τον ISDS, ενώ επίσης έχει αυτοανακηρυχθεί "Ελεύθερη Ζώνη από την ΤΤΙΡ". Τον περασμένο Απρίλιο, χιλιάδες ακτιβιστές από όλη τη Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ κινητοποιήθηκαν εναντίον της ΤΤΙΡ.

Τι είναι αυτό που ανησυχεί τους ακτιβιστές; Μεγάλο μέρος της αντίδρασης γύρω από τις TPP και ΤΤΙΡ δείχνει να σχετίζεται με το φόβο ότι οι εθνικές νομοθεσίες θα παρακάμπτονται από διεθνείς οργανισμούς ή ότι τα κράτη θα αναγκάζονται να αποδεχθούν προϊόντα από άλλες χώρες που έχουν επίσης υπογράψει τις συνθήκες. Υπάρχει όμως κάποια αλήθεια σε αυτούς τους φόβους;

Στα τέλη Μαΐου, η Independent έγραψε ότι η ΤΤΙΡ είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για να επιβάλλει Αμερικανικά Φυτοφάρμακα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

"Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δρασης κατά των Φυτοφαρμακων (PAN), μια επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τα Αμερικανικά Εμπορικά Επιμελητήρια (AmCham) τον Ιούλιο του 2013 έπεισε την Ε.Ε. να αποσύρει σχεδιαζόμενες νομικές ρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε απαγόρευση 31 ζιζανιοκτόνα αμερικανικής παραγωγής που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες για την υγεία.

Οι Εκπρόσωποι των επιμελητηρίων (AmCham) φέρεται να "διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη χρησιμότητας της κατηγοριοποίησης και κατά συνέπεια της απαγόρευσης χημικών συστατικών" κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι "τόνισαν την ανάγκη εκτίμησης των επιπτώσεων", σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή αντιστάθηκε, υποστηρίζοντας ότι "αν και στηρίζει την ΤΤΙΡ δεν θα ήθελε να θεωρηθεί ότι υποβαθμίζει τα προτύπων της Ε.Ε." αλλά υποχώρησε αργότερα την ίδια ημέρα, όπως έδειξε μια επιστολή από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής.

Φαίνεται πως αυτές οι συμφωνίες "ελεύθερου εμπορίου" έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν πόρους από τα Κράτη και να ενδυναμώσουν τα Παγκόσμια Κυβερνητικά Όργανα. Αν οι πολίτες του κόσμου θέλουν να έχουν την επιλογή στο φαγητό τους, την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία τους, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να εξαπλωθεί η γνώση των κινδύνων που συνδέονται με την ΤΤΙΡ και την ΤΤΡ. Αλλά η διάδοση της πληροφορίας είναι μόνο ένα μέρος αυτής της αντίστασης. Για να μπορέσουν οι μελλοντικές γενιές να μάθουν τι σημαίνει ελευθερία, εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε ενεργά τον καινούριο κόσμο που οραματιζόμαστε.

Ποια είναι η TPP; Η ΤΤΙΡ; Μάθετε στο  βίντεο ΕΔΩ


Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Πρόσφατα άρθρα και αναφορές για την TTIP και το ISDS μετά την ψήφιση της έκθεσης LANGE από το Ευρωκοινοβούλιο [8/7/2015]


Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για την ψήφιση της έκθεσης LANGE [ΕΔΩ] παρουσιάζουμε πρόσφατα άρθρα και αναφορές για την TTIP και το ISDS μετά την ψήφιση της έκθεσης LANGE από το Ευρωκοινοβούλιο [8/7/2015].
Έρευνα - Επιμέλεια Τώνια Φώτη


https://www.youtube.com/watch?v=ersHb9TytlM [Στέλιος Κούλογλου]
https://stop-ttip.org/blog/european-parliament-fails-citizens-in-ttip-vote/ http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=93171
https://iguru.gr/2015/07/08/49087/the-obscure-legal-system-that-lets-corporations-sue-countries/
http://www.timesunion.com/tuplus-opinion/article/ISDS-a-threat-that-needs-to-be-halted-6367627.php
-
http://newint.org/blog/2015/07/08/ttip-vote-july/
http://www.theguardian.com/environment/blog/2015/jul/03/us-oil-export-ban-ttip-lifting-rise-carbon-emissions
-
http://www.cityam.com/219485/directors-make-case-ttip-trade-deal
http://sputniknews.com/analysis/20150708/1024351100.html
 
http://www.candianews.gr/2015/07/08/st-kouloglou-tis-protasis-ton-ipa-gia-tin-ttip-den-tis-xeroume-ke-isos-na-min-tis-mathoume-pote/
https://iguru.gr/2015/07/09/49124/ttip-and-digital-rights-the-booklet/
http://www.candianews.gr/2015/06/26/ti-ine-to-ttip/
http://www.newstatesman.com/politics/2015/07/battle-over-ttip-far-over-and-were-not-ready-give-fight
http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.press-releases.36332
http://www.repubblica.it/solidarieta/equo-e-solidale/2015/07/09/news/ttip_il_trattato_della_discordia_sul_commercio_usa-ue-118729492/
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/freihandelsabkommen-ttip-jetzt-reichts-aber-auch-mal-1.2556267
https://euobserver.com/beyond-brussels/129510
http://politiek.tpo.nl/2015/07/09/marietje-schaake-pr-voor-ttip-is-te-ongeloofwaardig-en-vooral-te-laat/
http://valasz.hu/vilag/egy-platformon-a-fidesz-es-a-baloldal-johet-a-ttip-113937
http://www.zeit.de/politik/2015-07/ttip-freihandelsabkommen-usa-eu-befuerwortung
http://ilmanifesto.info/dalla-grecia-al-ttip-il-punto-e-la-democrazia/#
http://www.euractiv.sk/ttip/clanok/europsky-parlament-podporil-ttip-isds-nie-023900

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

8 Ιουλίου 2015 ψηφίστηκε έκθεση LANGE από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δεν "άκουσε τους πολίτες" | Ο 10ος γύρος των διαπραγματεύσεων 13-17/7/2015 στις Βρυξέλλες


Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας - Θα επεξεργαστούν νέο ISDS - "Διαρροές" από την πτέρυγα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ που Ψηφίστηκε  "περιέχει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις διαπραγµατεύσεις για τη διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP)" ΕΔΩ.


Διαμαρτυρίες έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Δεν άκουσαν τους πολίτες [ΕΔΩ]

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα:
NaturFreunde Deutschlands [ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ Γερμανίας]

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

483 Οργανισμοί απαιτούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να σταματήσει η TTIP | 483 ORGANISATIONS DEMAND EUROPEAN PARLIAMENT SHOULD STOP TTIP |


[Αναρτούμε την επιστολή που στάλθηκε στους Ευρωβουλευτές. | 483 Οργανισμοί απαιτούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να σταματήσει η TTIP. | 2.300.000 υπογραφές τους τελευταίους οκτώ μήνες ενάντια στην ολοκλήρωση της ΤΤΙΡ και στην επικύρωση της Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) με τον Καναδά.]


5/7/2015
Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 

Απευθυνόμαστε σε σας σχετικά με την επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έκθεση σχετικά με τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΤΤΙΡ. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώνει άποψη για την ΤΤΙΡ καθώς και τη συμμετοχή του στις δημοκρατικές δημόσιες συζητήσεις για το θέμα μέχρι σήμερα. Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να λάβουν υπόψη τους τη δηλωμένη βούληση των 2.300.000 πολιτών όταν εξετάζουν τη θέση τους και επομένως να περάσουν ένα ισχυρό ψήφισμα που θα καλεί τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ βάσει της τρέχουσας διαπραγματευτικής εντολής. Σας ζητάμε να εξετάσετε τουλάχιστον την ισχυρή κριτική ενάντια στο ISDS που έχει υπάρξει τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να απορρίψετε το ISDS σε οποιαδήποτε μορφή.

 Εμείς, οι υπογράφοντες, αντιπροσωπεύουμε 483 φορείς από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 7 οργανώσεων από την Ελλάδα. Η συμμαχία μας περιλαμβάνει συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα δημόσιων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, των πολιτικών δικαιωμάτων, της γεωργίας, των δικαιωμάτων των καταναλωτών, της ευζωίας των ζώων, των κοινωνικών και εργασιακών προτύπων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ψηφιακών δικαιωμάτων και των βασικών δημόσιων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της υγείας. 

Έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 2.300.000 υπογραφές τους τελευταίους οκτώ μήνες ενάντια στην ολοκλήρωση της ΤΤΙΡ και στην επικύρωση της Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) με τον Καναδά. Αυτό κάνει το Stop ΤΤΙΡ τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών μέχρι σήμερα.* Επιθυμούμε να αποτρέψουμε τις ΤΤΙΡ και CETA επειδή περιλαμβάνουν ορισμένα θέματα ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα τη διαδικασία επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους ή ISDS και κανόνες για τη ρυθμιστική συνεργασία που συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. 

Επιθυμούμε να αποτρέψουμε την υποβάθμιση των εργασιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ιδιωτικών και καταναλωτικών προτύπων και την απορρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών (όπως το νερό) και των πολιτιστικών αγαθών στα πλαίσια αδιαφανών διαπραγματεύσεων. 

Stop TTIP Greifswalder Str. 4 D-10405 Berlin Germany Tel: +49 (0)30 420 823 79 Email: info@stop-ttip.org Web: http://stop-ttip.org Stop TTIP · Greifswalder Str. 4 · D-10405 Berlin Προς: Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Rue Wirtz 60 B-1047 Brussels Με εκτίμηση, Fair Trade Hellas; Green Institute Greece; Hellenic Mining Watch; Initiative K136; Pirate Party of Greece; Prasinoi (Greens - Solidarity); Sostetonero; Africa Europe Faith & Justice Network; ARC2020: Agricultural & Rurual Convention; ÄrztInnen für eine gesunde Umwelt; ASEED Europe; Avaaz; Bee Life European Beekeeping Coordination; Bilaterals.org; Citizens for Europe; Commons Network; Compassion in World Farming; Corporate Europe Observatory; Ecopreneur; End ECOCIDE in Europe; European Environmental Bureau (EEB); European Federation of Public Service Unions; European Green Party; European Left; European Milkboard; European Work Hazards Network; Fair Trade Advocacy Office; Farms not Factories; Federation of Young European Greens; Food & Water Europe; Friends of the Earth Europe; Green Budget Europe; Greens/EFA Group in the European Parliament; GUE/NGL European United Left/Nordic Green Left; Health Action International Europe (HAI); Newropeans Club; Seattle to Brussels Network; Slow Food International; SumOfUs; Transnational Institute; WeMove.EU; Young Friends of the Earth Europe, εκπρόσωποι των 483 Ευρωπαϊκών οργανώσεων της συμμαχίας Stop ΤΤΙΡ 

*Η Stop ΤΤΙΡ είναι μια πανευρωπαϊκή συμμαχία που δημιουργήθηκε για να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) για τις ΤΤΙΡ και CETA. Υποβάλαμε αίτηση για την έγκριση της Πρωτοβουλίας στις 15 Ιουλίου 2014. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα βασισμένη σε επιχειρήματα που πιστεύουμε ότι δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Για το λόγο αυτό έχουμε προσβάλει την απόφαση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και εν τω μεταξύ προχωράμε με την Πρωτοβουλία μας σε μια αυτο- οργανωμένη βάση. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε δείτε https://stop-ttip.org/aboutthe-eci-campaign/