Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ενστάσεις Σταθάκη για την εμπορική συμφωνία TTIP | Οι θέσεις της Αθήνας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες 13 Μαΐου

Συνέχεια της προηγουμένης ανάρτησης "Βρυξέλλες - Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 | Τα βασικά συμπεράσματα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου [CETA TTIP]" επανερχόμαστε με ρεπορτάζ που ως πηγή του έχει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Περιμέναμε επίσημο Δελτίου Τύπου από το Υπουργείο Οικονομίας για τις θέσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός για θέματα εμπορίου κ.Γεώργιος Σταθάκης αλλά μέχρι την ώρα [16/5/2016 - 15:00] δεν έχει εκδοθεί*.Δεν αξιολογούμε ούτε σχολιάζουμε το ρεπορτάζ, το αναρτούμε για ενημερωτικούς λόγους.
----------
*Εκδόθηκε και αναρτήθηκε τελικά στις 17/5/2016 [ΕΔΩ]
-------------
Ενστάσεις Σταθάκη για την εμπορική συμφωνία TTIP
Οι θέσεις της Αθήνας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η CETA, η TTIP και οι προτάσεις για χαλυβουργίες.


Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης εκπροσώπησε τη χώρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ- Καναδά (CETA) ο Υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για Συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας και ότι θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί και από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Την άποψη αυτή εξέφρασαν σχεδόν στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη και η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου. Η λήψη απόφασης επί της διαδικασίας επικύρωσης της Συμφωνίας αναβλήθηκε για επόμενο Συμβούλιο Υπουργών. Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομίας εξέφρασε περαιτέρω τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ο Υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη Συμφωνία ότι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν».

Σχετικά με τη νέα πρόταση για την προστασία των επενδύσεων ανέφερε ότι «οι σχετικές προβλέψεις χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν και να αξιολογηθούν ως προς τις επιπτώσεις τους στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων μεμονωμένων κρατών». Για τα ειδικότερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κάλεσε την Επιτροπή για άμεση έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά για την αυξημένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Κλείνοντας, κάλεσε τους ομολόγους του να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, και να λάβουν υπόψη την πληθώρα των αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στο περιεχόμενο της Συμφωνίας.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τις εμπορικές πτυχές στο πλαίσιο της προστασίας της βιομηχανίας του χάλυβα. Η τρέχουσα διαβούλευση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ του εκσυγχρονισμού των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ, ώστε να προστατεύεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία από την πλεονάζουσα παραγωγή σε τρίτες χώρες.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών, Λιλιάνε Πλούμεν, Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου & Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας. Στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση των ελληνικών θέσεων και ειδικότερα, η αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τη βελτίωση της ελλιπούς προστασίας της γεωγραφικής ένδειξης «φέτα» στις συμφωνίες με τον Καναδά, και με τη Ν. Αφρική. Επίσης, ο Υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε διμερώς με τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου του Ισημερινού, Χουάν Κάρλος Κασινέλι, καθώς επίκειται η προσχώρηση του Ισημερινού στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της και της Κολομβίας και του Περού.

Τέλος, στο γεύμα εργασίας, συζητήθηκε η νομοθεσία που πρόκειται να ψηφιστεί για τον έλεγχο των ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου. Η χώρα μας έχει ταχθεί υπέρ ενός υποχρεωτικού και όχι εθελοντικού συστήματος ελέγχου, ζητώντας ωστόσο να υπάρξει τεχνική βοήθεια στις ΜμΕ για την εφαρμογή του.

ΠΗΓΗ EURO2DAY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου