Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Φρανσουά Ολάντ: ΟΧΙ στην TTIP που απειλεί την γεωργία | François Hollande: No TTIP if agriculture is threatened

Η διαρροή κειμένων των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ έρχεται σε μια στιγμή που πολλοί πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να αποστασιοποιούνται από την ολοένα και πιο τοξική συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο (1/5/16) ότι η Γαλλία "θα πει όχι" σε οποιαδήποτε συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τη γαλλική γεωργία.

Ειδικότερα ο Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία παρακολουθεί τις συμφωνίες TTIP να διαμορφώνονται και τόνισε ότι « δεν είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες».

Επιπλέον ο πρόεδρος σημείωσε ότι η Γαλλία βλέπει το εμπόριο με βάση τις αρχές συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία διατήρησης ορισμένων προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, όπως τα τυριά και η σαμπάνια (και πολλά άλλα προϊόντα που προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ). Υπογράμμισε ότι δε θέλει να θέσει σε κίνδυνο «τις θεμελιώδεις αρχές της γεωργίας και του πολιτισμού».

Οι τρέχουσες περιβαλλοντικές αρχές θα πρέπει να διατηρηθούν στη νέα συμφωνία με κάθε κόστος.

Ο Ολάντ μετά τη συζήτηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Manuel Valls προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία «δεν θα πετύχει αν δεν εγγυάται, ότι τα πρότυπα (ποιότητας) που έχουμε στη Γαλλία για την υγεία και το περιβάλλον των πολιτών μας, θα διατηρηθούν".
Επίσης την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Emmanuel Macron είπε ότι «δεν υπάρχει καμία επείγουσα ανάγκη» να υπογράψουν μια συμφωνία αν η Γαλλία δεν είναι βέβαιη ότι πρόκειται για μια συμφωνία «πλήρης, φιλόδοξη και που δεν αποκηρύσσει κάποια από τα συμφέροντά μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου