Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

TTIP & εργασιακές επιπτώσεις | (TTIP): A charter for deregulation, an attack on jobs, an end to democracy | Negative economic and employment impacts

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας παρουσιάζεται το 2ο φυλλάδιο των Φίλων της Φύσης με θέμα TTIP & εργασιακές επιπτώσεις.Θα ακολουθήσουν φυλλάδια για τον πρωτογενή τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ.
Δείτε το φυλλάδιο πατώντας το σύνδεσμο http://joom.ag/dDrp


Το πρώτο φυλλάδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Health Warning

Still contains unfair advantages for foreign investors to sue goverments for implementing worker, consumer or environmental protections or defending public services.


Εξακολουθεί να περιέχει άδικα πλεονεκτήματα για τους ξένους επενδυτές να μηνύουν τις κυβερνήσεις για την εφαρμογή μέτρων προστασίας των εργαζομένων, καταναλωτών, του περιβάλλοντος ή την υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Θέλετε να κρατήσετε τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος; Σταματήστε αυτές τις εμπορικές συμφωνίες TTP & TTIP.



Ben Beachy
Ανώτερος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής, Υπεύθυνος Προγράμματος Εμπορίου στην περιβαλλοντική οργάνωση των ΗΠΑ Sierra Club (1892). 

Γνωρίζατε ότι οι δύο διαφαινόμενες εμπορικές συμφωνίες, αν περάσουν από το Κογκρέσο, θα ενδυναμώσουν  45 από τους 50 μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου να "μηνύσουν" κυβερνήσεις σε ιδιωτικά δικαστήρια για τις πολιτικές που κρατούν τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος;

Ή ότι οι δύο αυτές συμφωνίες θα δώσουν αυτή τη νέα δύναμη στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το fracking στη δημόσια γη μας, να κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο στα ανοικτά των ακτών μας, και να λειτουργούν βρώμικους αγωγούς σε όλη τη χώρα, υπονομεύοντας τους αγώνες ενάντια στα ορυκτά καύσιμα από ακτή σε ακτή;

Αυτά είναι από τα ανησυχητικά ευρήματα μιας νέας έκθεσης και ενός διαδραστικού χάρτη, που δημοσιεύεται σήμερα, που αποκαλύπτουν τα κλιματικά οδοφράγματα που θέτει η εταιρική σχέση  TPP - εκκρεμεί σύμφωνο εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και 11 χωρών του Ειρηνικού - και η Διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και Επενδύσεων ΤΤΙΡ - μια ευρεία συμφωνία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Ιανουάριο, η Trans Canada - η εταιρεία πίσω από την Keystone XL  που ο Πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε τον περασμένο Νοέμβριο - κατέστησε σαφές ότι αυτή η εμπορική συμφωνία είναι πραγματική απειλή. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την αμερικανική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών Βορρά (NAFTA) να ζητήσει από ένα ιδιωτικό δικαστήριο τριών δικηγόρων να διατάξει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει περισσότερα από $ 15 δισεκατομμύρια ως "αποζημίωση" για την απόρριψη του αγωγού για να  αποφύγει αυξημένη διατάραξη του κλίματος.

Η σημερινή έκθεση δείχνει για πρώτη φορά ότι οι TPP και ΤΤΙΡ θα υπερδιπλασιάσουν τον αριθμό των εταιρειών ορυκτών καυσίμων που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Trans Canada και να χρησιμοποιούν αμέτρητα δικαστήρια ως κερκόπορτα για να αμφισβητήσουν τις πολιτικές των ΗΠΑ που κρατούν τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος.

Όπως η NAFTA, οι TPP και ΤΤΙΡ θα ενδυναμώσουν ξένες εταιρείες να σύρουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε δικαστήρια όχι για εσωτερική έννομη τάξη, αλλά εκεί όπου οι δικηγόροι - ως επί το πλείστον εταιρικοί δικηγόροι – δρουν ως δικαστές. Εκεί, οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εμπορικές συμφωνίες «ευρεία δικαιώματα ξένου επενδυτή να ζητήσει αποζημίωση για τους περιορισμούς των ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ που είδαν ως «αυθαίρετη» ή αντίθετη στις «προσδοκίες» τους για ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται σε αυτή την "επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους» (ISDS)  τώρα συμβουλεύουν ρητώς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, να δουν το ISDS ως "εργαλείο" για την "πρόληψη" ανεπιθύμητων πολιτικών, καθώς οι απειλές των δαπανηρών περιπτώσεων ISDS μπορούν να παγώσουν τις πολιτικές προτάσεις.


Οι TPP και ΤΤΙΡ θα είναι οι πρώτες συμφωνίες που θα επιτρέπουν στους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου -  συμπεριλαμβανομένων όλους από τους οκτώ μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου  εκτός των ΗΠΑ - να χρησιμοποιήσουν αυτό το «εργαλείο» κατά της κλιματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει  την BHP Billiton - ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές των ΗΠΑ στο fracking, τη Shell – ο μεγαλύτερος κάτοχος των ομοσπονδιακών μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια γη και νερά, και τη BP των ΗΠΑ - μεγαλύτερος ενεργειακός επενδυτής των ΗΠΑ, με επενδύσεις ορυκτών καυσίμων σε  46 κράτη.

Καμία προηγούμενη εμπορική συμφωνία  δεν έχει δώσει τέτοια δικαιώματα για εταιρείες με τέτοια ευρεία συμφέροντα στη διατήρηση  εξάρτησης των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα. Παραδίδοντας τα δικαιώματα ISDS σε αυτές και πάνω από 100 άλλες επιχειρήσεις  ορυκτών καυσίμων του εξωτερικού, η TPP και ΤΤΙΡ θα αποτελέσουν σημαντική απειλή - χωρίς προηγούμενο στην ιστορία αυτών των συμφωνιών - στις προσπάθειες των ΗΠΑ να κρατήσουν τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα.


Δικαίωμα για Frack;
Οι κοινότητες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν να απαγορευτεί η επικίνδυνη πρακτική, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, fracking στα κράτη από την Καλιφόρνια στην Πενσυλβανία, στο Κολοράντο. Αλλά οι TPP και ΤΤΙΡ θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις το fracking σε αυτά τα τρία κράτη, καθώς και σε εννέα άλλα, να χρησιμοποιούν  το ISDS για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν, ή να κερδίσουν αποζημίωση για οποιοδήποτε νέο περιορισμό στο fracking.

Πράγματι, οι δύο συμφωνίες θα χορηγήσουν ISDS δικαιώματα σε περισσότερες ξένες επιχειρήσεις  fracking από όλες τις 56 υφιστάμενες σε συνδυασμό με τις συμφωνίες για το εμπόριο και τις επενδύσεων των ΗΠΑ.

Αυτό δεν είναι ένα υποθετικό πρόβλημα. Η Lone Pine, μια εταιρεία φυσικού αερίου στο Delaware, αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας  τη NAFTA ξεκίνησε μια υπόθεση ISDS κατά του Καναδά για ένα μορατόριουμ fracking στο Κεμπέκ, υποστηρίζοντας ότι το μορατόριουμ ανακαλεί το «πολύτιμο» δικαίωμα να εξορύξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο κάτω από τον ποταμό St. Lawrence .

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια ημέρα νερού & TTIP| World Water Day & TTIP



Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.
  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
  • 300 σημεία σ” όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Το πρόβλημα είναι έντονο και στη γειτονιά μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, χάρις στα δύο μεγάλα ποτάμια, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, που πηγάζουν από τα εδάφη της και τα τεράστια φράγματα που κατασκευάζει, προαλείφεται για περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.
Τι γίνεται όμως όταν το νερό παρ' ότι πηγή ζωής για τον άνθρωπο, γίνεται αντικείμενο ιδιωτικοποίησης?
Τι σχέση μπορεί να έχει με τη ληστρική συμφωνία TTIP?
Ποιός είναι ο ρόλος των πολυεθνικών στην εκμετάλευση & διαχείρηση αυτού του αγαθού της φύσης?
Τι κάνουν οι κυβερνήσεις & τι οι πολίτες γι αυτό?
Αυτά & άλλα πολλά θα τα μάθετε  διαβάζοντας  το παρακάτω άρθρο ''Τι είναι και τι θέλει η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)'' & βλέποντας την ταινία   Ακόμα και η Βροχή (Tambien la lluvia).
Το άρθρο γράφτηκε από την Ντίνα Τζουβάλα & αναρτήθηκε στο REDnotebook.

Τι είναι και τι θέλει η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)


Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι διεθνείς συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων δεν αποτελούν συχνά έμπνευση για την τέχνη. Eυτυχώς υπάρχει μια εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα και μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την περιβόητη TTIP. Αναφέρομαι σε μια ισπανόφωνη παραγωγή του 2011, με τίτλο Ακόμα και η Βροχή (Tambien la lluvia). Η ιστορία έχει ως εξής: Κοινωνικά ευαίσθητος σκηνοθέτης μεταβαίνει στην Βολιβία για να γυρίσει μια ταινία σχετικά με την σφαγή των ιθαγενών κατά το πρώτο κύμα της αποικιοκρατίας. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρι που οι ιθαγενείς που δουλεύουν στην παραγωγή σιγά-σιγά σταματούν να εμφανίζονται. Ο λόγος είναι ότι διαδηλώνουν (και συλλαμβάνονται) στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, η οποία έχει οδηγήσει σε εκτόξευση την τιμή του. Την ίδια στιγμή το κράτος, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρίας, τους απαγορεύει ακόμα και να συλλέγουν το νερό της βροχής. Στην ταινία παρακολουθούμε την πορεία του πρωταγωνιστή, τον οποίο υποδύεται ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, από την επιφανειακή ευαισθησία στη συνειδητοποίηση ότι η κοινωνική αδικία δεν είναι μια φρικτή ιστορία, αλλά ζώσα πραγματικότητα.


Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Aυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως εδώ είναι το τι ακολούθησε τις κινητοποιήσεις του πληθυσμού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Κάτω λοιπόν από αφόρητη κοινωνική πίεση, και μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου διαδηλωτή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να αναστρέψει την ιδιωτικοποίηση. Tέλος καλό όλα καλά; Όχι τόσο γρήγορα. Η ιδιωτική εταιρία, χρησιμοποιώντας μια διεθνή σύμβαση παρόμοια με την TTIP (Διμερής Σύμβαση Επενδύσεων ανάμεσα στην Βολιβία και την Ολλανδία), «μήνυσε» το κράτος της Βολιβίας και έλαβε μια διόλου ευκαταφρόνητη αποζημίωση (Aguas del Turani S.A. v. Republic of Bolivia - ICSID Case No.RB/02/3).
Οι εξοργιστικές ιστορίες σχετικά με την επίλυση διαφορών γύρω από ξένες επενδύσεις δεν σταματούν εκεί. Ίσως η πλέον γνωστή είναι η προσπάθεια της Philipp Morris να αποτρέψει την Αυστραλία από το να καλύψει τα πακέτα των τσιγάρων με αντικαπνιστικά μηνύματα, ώστε να προστατέψει την δημόσια υγεία. Οι υπερασπιστές της TTIP υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μια ακραία περίπτωση και ότι η πολυεθνική σίγουρα θα χάσει. Πιθανώς δεν έχουν άδικο. Παρόλα αυτά, είναι τεκμηριωμένο ότι μικρά αφρικανικά κράτη πήραν πίσω το ίδιο μέτρο, όταν η εταιρία τους απείλησε ότι θα προσφύγει σε διεθνή διαιτησία βάσει παρόμοιων συμφωνιών. Το κόστος και η διάρκεια επίλυσης τέτοιων διαφορών είναι σημαντικά, εξού και κράτη με λιγότερους πόρους και χειρότερη θέση στον διεθνή συσχετισμό δύναμης προσπαθούν να μην εμπλέκονται καν. Όπως και στην καθημερινή ζωή, η απειλή «θα τα πούμε στα δικαστήρια» είναι πολύ αποτελεσματική, ακόμα και αν το αποτέλεσμα του δικαστικού αγώνα δεν είναι (απολύτως) προδιαγεγραμμένο.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα & η TTIP|Δήμος Αιγάλεω 1ος δήμος TTIP FREE ZONE| Municipality Egaleo first municipality TTIP FREE ZONE

 Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα ξεκινά να γράφει ιστορία.Είναι γεγονός ο 1ος δήμος στη χώρα μας που ανακηρύχθηκε ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ TTIP/ TTIP FREE ZONE.
 Πρόκειται για τον δήμο Αιγάλεω που πρώτος  ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Φίλων της Φύσης στους Δημάρχους & τους Περιφερειάρχες της χώρας μας να ανακηρύξουν την πόλη τους ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ TTIP.
 Οι ΦτΦ είχαν επισημάνει την "απουσία''της Τ.Α. στο κίνημα FREE ZONE TTIP CETA.Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που πλέον θα μιλάμε για ''παρουσία'' της χώρας μας στο χάρτη της Ευρώπης με τους ευρωπαϊκούς δήμους-ελεύθερες ζώνες.Ελπίζουμε να ακολουθήσουν & άλλοι.
 Σας παραθέτουμε το ΔΤ του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αιγάλεω κατά τη χτεσινή (17/3/16) συνεδρίασή του.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγάλεω κατά την χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε, με την υπ’ αριθμ. 69/17-3-2016 απόφαση:
- να συμμετέχει στα εθνικά διεθνή δίκτυα, ανακηρύσσοντας την περιοχή μας “T.T.I.P. Free Zone”,
- να φέρει το θέμα στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ,
- να διοργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών,
 
- να συμμετάσχει στη συνάντηση των Δημάρχων στη Βαρκελώνη 21 – 22 Απριλίου 2016.
H Αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει την ματαίωση των σχεδιασμών των τεχνοκρατών της Ε.Ε. και των Η.Π.Α σχετικά με την Τ.Τ.Ι.P (Διατλαντική συμφωνία εμπορικής και επενδυτικής εταιρικής σχέση).
Η Τ.Τ.Ι.Ρ. είναι μια συμφωνία που διαπραγματεύονταν επί τέσσερα χρόνια στα “κρυφά” χωρίς δημοκρατικές θεσμικές διαδικασίες ελέγχου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, επιδιώκεται ο περιορισμός του δημοκρατικού ελέγχου και των κανόνων του Εθνικού και Ευρωπαϊκού δικαίου, από κάθε δημόσια αρχή και υπηρεσία καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς όφελος των επενδυτών. Σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις έχουν καταθέσει, το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή των Περιφερειών.
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να συνταχθεί στον αγώνα που ήδη έχουν ξεκινήσει σε Ευρώπη και Αμερική εκατοντάδες Δήμοι, Περιφέρειες και πολιτείες, ανακηρύσσοντας τις περιοχές τους ως “
T.T.I.P. FREE ZONES».
Ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει ως συλλογικές μας αποφάσεις, από ΠΕΔ και ΚΕΔΕ, να απαιτηθούν τα παρακάτω:
α) Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το σχέδιο της συμφωνίας και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
β) Να απαλειφθούν διατάξεις που περιορίζουν το ρόλο της Τ.Α. – ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων στους τομείς προμηθειών και υπηρεσιών προς τους πολίτες.
γ) Ρυθμιστικοί κανόνες για τα τρόφιμα, το περιβάλλον και την εργασία που να βελτιώνουν τη σημερινή κατάσταση και όχι να την απαξιώνουν.
δ) Να προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο.
ε) Ο προβλεπόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών (
ISDS ή ICS) δεν πρέπει να υποκαθιστά τους ισχύοντες θεσμούς δικαίου και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.
ζ) Η τελική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

----------------------
Local   Authorities in Greece and  TTIP.   Egaleo is the first municipality  FREE from TTIP
Local Authorities   in Greece have started writing   History. It is a fact. The first municipality in our country has declared itself a   FREE TTIP ZONE.   It is   Egaleo   municipality that responded first to the call of Friends of Nature Greece to Mayors and prefects of our country to declare their districts zones FREE from TTIP.
Friends of Nature Greece had noted the absence of local authorities   from   TTIP  and  CETA  Free Zone movement. It is really pleasant that now we can see   the presence of our country in the European map of   TTIP   and  CETA  FREE ZONE.
During the last meeting the local council of Egaleo  have decided  :
·         To declare the city of Egaleo   FREE from TTIP ZONE.
·         To bring the issue to the councils of the local government.
·         To organize informative and awareness raising events.
·         To participate in the meeting of Mayors in Barcelona, 21-22 April 2016.
Local Authorities must join the cause that hundreds of European and American municipalities, prefectures   and States have already started   declaring their districts as TTIP   FREE ZONES.
Furthermore , the following should be required:
1 ) The plan of the agreement   must be given in public   and be brought to  public consultation.
2 ) Any Laws that limit the role of local Authorities, especially as far as  the section of supplies  and services to citizens are concerned, must be eliminated.
3 )Regulations having to do with Food, the Environment and Work must improve the current situation, not worsen it.
4 ) There must be regulations for the protection ant financial support  of local societies.
5 ) The dispute settlement mechanism ( ISDS or ICS ) should not replace the existing  Laws put forward in a democratic way by citizens and Local Authorities.
6) The final agreement should be ratified in a Democratic way by European and   National  Authorities.
Μετάφραση
Ροζάκη Κατερίνα, μέλος των ΦτΦ
Translation from Rozaki Katerina




Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Επιλεγμένα άρθρα και δημοσιεύματα για τις ληστρικές συμφωνίες TTIP,CETA,TISA



Στα πλαίσια της εκστρατείας έρευνας και ενημέρωσης των Φίλων της Φύσης Ελλάδας/ Naturefriends Greece για τις επιπτώσεις των ληστρικών συμφωνιών TTIP,CETA,TISA ξεκινάμε παραθέτοντας επιλεγμένα άρθρα για να δούμε τι είναι αυτές οι συμφωνίες, πώς ξεκίνησαν, τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά και πώς επηρεάζουν τους διάφορους τομείς της ζωής μας.




TTIP
· ΤΟ ΒΗΜΑ:TTIP, TPP, RCEP: η παγκοσμιοποίηση στην αντεπίθεση http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=750168#.VkAuQCwSItk.facebook

· CNN Greece TTIP: Η αδιαφανής διαπραγμάτευση και οι τομείς που επηρεάζει
http://www.cnn.gr/premium/story/22164/ttip-h-adiafanis-diapragmateysi-kai-oi-tomeis-poy-epireazei#ixzz41wgo1446

· Analyst.gr :Διατλαντικές κοινοπραξίες

· TVXS.GR: ΟΧΙ στην TTIP-ΝΑΙ στη Δημοκρατία

· Η ΑΥΓΗ: STOP TTIP
  http://www.avgi.gr/article/6005896/stop-ttip#st_refDomain=www.facebook.com&st_refQuery=/

· ThePressProject: Ποιος μας εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις? http://www.thepressproject.gr/article/87366/Poios-mas-ekprosopei-stis-diapragmateuseis-tis-TTIP-spoiler-kanenas

· OUR NHS TTIP: What can we expect from 2016? 
https://www.opendemocracy.net/ournhs/john-hilary/ttip-what-can-we-expect-from-2016

· Prayer pack on TTIP and trade justice launched for churches and Christian groups http://www.globaljustice.org.uk/news/2016/mar/9/prayer-pack-ttip-and-trade-justice-launched-churches-and-christian-groups

· Bernie Sanders: "I stood up against Corporate America!"
  https://www.youtube.com/watch?v=SrFVyUjNp6E&feature=youtu.be

· Η Ένωση των Γερμανών Δικαστών αντίθετη με το ISDS της TTIP
http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/2016/02/isds-ttip.html


CETA

· Huffingtonpost: CETA Changes Make Investor-State Provisions Worse http://www.huffingtonpost.ca/maude-barlow/ceta-changes_b_9130538.html


                                                      
ISDS

STOP TTIP:Trade Negotiators VS Legal Experts
https://stop-ttip.org/blog/trade-negotiators-vs-legal-experts/

· Euro2day.gr: Παράλληλη… δικαιοσύνη φέρνει ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών της TTIP http://www.euro2day.gr/news/world/article/1401518/parallhlh-dikaiosynh-fernei-o-mhhanismos-epilys.html

· Euobserver.com: How trade deals threaten democracy and climate https://euobserver.com/opinion/131756

· TVXS.GR: Μια Εμπορική Συμφωνία που θέλει να αλλάξει τον κόσμο…
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ttip-kai-isds-mia-emporiki-symfonia-poy-thelei-na-allaksei-ton-kosmo

· Greatisds-ttipquiz.nl: Great TTIP & ISDS Quiz/ Test your knowledge
https://www.greatisds-ttipquiz.nl/



ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

· Εconomywatch.com: How Secret TTIP Deal Will Help Corporates Resist Paris ‘Green’ Pledges http://www.economywatch.com/features/How-Secret-TTIP-Deal-Will-Help-Corporates-Resist-Paris-Green-Pledges0210.html

· Euobserver.com: How trade deals threaten democracy and climate https://euobserver.com/opinion/131756


Παραδείγματα μηνύσεων επενδυτών εναντίον κρατών
· theguardian.com: How can Philip Morris sue Uruguay over its tobacco laws? http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/nov/16/philip-morris-uruguay-tobacco-isds-human-rights?CMP=share_btn_fb


FREE ZONES


· Le monde-diplomatique.gr:
https://stop-ttip.org/blog/ttip-free-zones-the-mobilisation-continues/

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ / Naturefriends Greece “TTIP CETA - Τοπική αυτοδιοίκηση και ελεύθερες ζώνες”| Local authorities and TTIP ZONES
http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/2016/03/naturefriends-greece-ttip-ceta-local.html


Θέσεις κομμάτων
· Athensvoice.gr: TTIP: Το μυστικό νομοσχέδιο 
VIDEOS

Bernie Sanders: "I stood up against Corporate America!"
https://www.youtube.com/watch?v=SrFVyUjNp6E&feature=youtu.be

· What is ISDS?
https://www.youtube.com/watch?v=ZkytJEt9BDs&feature=share

· TTIP: Regulatory Cooperation - a Threat to Democracy 
https://www.youtube.com/watch?v=eAeiQn3oJZI

· TTIP the countryside gone into liquidation HD
  https://www.youtube.com/watch?v=DUCE4CqxCPk&feature=youtu.be

· TTIP Trade Deal Animation - The Most Important Thing You Need To Know (also applies to TPP) https://www.youtube.com/watch?v=MLKBYO8-u64&feature=share

· What is the Transatlantic Trade Investment Partnership?
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4OQeekSD6s&feature=player_embedded

· Μυστική επιχείρηση TTIP 


ΕΡΤ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Αφιέρωμα του πρώτου προγράμματος του ραδιοφώνου της ΕΡΤ για την TTIP.

Το Πρώτο Πρόγραμμα ανοίγει το φάκελο TTIP.
Καθηγητές, πολιτικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενημερώνουν συζητούν και αντιπαρατίθενται για την Συμφωνία που αναμένεται να επηρεάσει τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.
http://ttip.ert.gr/


Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Φίλιππος Δραγούμης: "Η Ινδία καταδικάστηκε από τον ΠΟΕ επειδή προσπάθησε να προστατέψει τη δική της βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ | Η απαγόρευση προστασίας τοπικής παραγωγής σύντομα θα γίνει ακόμη πιο αυστηρή με συμφωνίες σαν την TTIP, TPP και CETA"

[Η φωτογραφία είναι από το άρθρο "World Trade Organisation smashes India's solar panels industry" που δημοσιεύτηκε στον ECOLOGIST]

------------
Η Ινδία καταδικάστηκε από τον ΠΟΕ επειδή προσπάθησε να προστατέψει τη δική της βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ.
Η απαγόρευση προστασίας τοπικής παραγωγής σύντομα θα γίνει ακόμη πιο αυστηρή με συμφωνίες σαν την TTIP, TPP και CETA.

του Φίλιππου Δραγούμη

Η Ινδία προσπάθησε να προστατέψει την δική της βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ, υποχρεώνοντας το 10% να προέρχεται από εγχώριες βιομηχανίες και καταδικάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά από καταγγελία των ΗΠΑ. Η προσπάθεια μιας χώρας να γίνει η παραγωγή πιο τοπική απαγορεύεται. Η απαγόρευση προστασίας τοπικής παραγωγής σύντομα θα γίνει ακόμη πιο αυστηρή με συμφωνίες σαν την TTIP, TPP και CETA. 
Συνέπειες: η Ινδία δεν μπορεί να βελτιώσει την ανεργία της, η παράγωγή θα γίνεται εκεί που υπάρχει η φθηνότερη εργασία και λιγότεροι περιβαλλοντικοί όροι (ανταγωνιστικές συνθήκες), η τοπικές κοινωνίες παύουν να έχουν επιλογές, το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος από τις μεταφορές προϊόντων αυξάνεται και δεν συνυπολογίζεται στην τιμή, μεγάλες εταιρίες θα μηνύουν για διαφυγόντα κέρδη χώρες που τολμούν να προωθούν τα τοπικά τους προϊόντα με νομοθετικές ρυθμίσεις. 

Το μέλλον του πλανήτη προδιαγράφεται ζοφερό. Προστασία των πολυεθνικών έναντι των κρατών, αυτό σημαίνει "ελεύθερη αγορά": η ελευθερία που οδηγεί στην ανελευθερία, στερώντας δημοκρατικές επιλογές που μπορούν να λάβουν κυβερνήσεις. Όμως, για έναν πραγματικά φιλελεύθερο, οι ελευθερίες σταματούν εκεί που βλάπτουν τις ελευθερίες του άλλου, η "ελευθερία" μου να δώσω μια μπουνιά σταματάει κάποια εκατοστά από τη μύτη του άλλου. 
Όταν όμως βλάπτεται το περιβάλλον και μειώνονται οι δημοκρατικές επιλογές (το περιεχόμενο της δημοκρατίας) τη ζημιά την πληρώνουμε όλοι. Την μπουνιά τη τρώμε κατάφατσα. Θέτω και το ερώτημα: τα εξωτερικά κόστη μεταφοράς προϊόντων (πχ εκπομπές CO2 των εμπορικών πλοίων) υπολογίζονται σωστά; (η απάντηση είναι όχι, οι εφοπλιστές κατά κανόνα δεν πληρώνουν καν φόρους...) Ποιος λοιπόν τα πληρώνει αυτά;

Φίλιππος Δραγούμης

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στις Βρυξέλλες 22-24.2.2016 | Συνάντηση ενημέρωσης και χάραξης στρατηγικής για το 2016

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στις Βρυξέλλες 22-24/2/2016 | Συνάντηση ενημέρωσης και χάραξης στρατηγικής για το 2016

Εκπρόσωποι των Φίλων της Φύσης παρευρέθηκαν στις Βρυξέλλες το διάστημα 22-24 Φεβρουαρίου 2016, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στόχο την επιμόρφωση πάνω στις νέες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Η.Π.Α και Καναδά, γνωστές και με τα ακρωνύμια TTIP και CETA αντίστοιχα. Παράλληλα σχεδιάστηκαν δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, των Κοινών, τα δικαιώματα των Εργαζομένων όσο και για την νίκη απέναντι στο καθεστώς που θα επιφέρουν οι νέες εμπορικές συμφωνίες

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο ΑΤΤΑC, την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων – EDRi, το δίκτυο Seattle2Brussels και τη συλλογικότητα STOP TTIP! (που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια υπογραφές ενάντια σε TTIP και CETA). Ενώ συμμετείχαν ακτιβιστές, εκπρόσωποι από εθνικές ευρωπαϊκές εκστρατείες, Μ.Κ.Ο., σωματεία εργαζομένων, καταναλωτών και αγροτών, τόσο από Ευρωπαϊκές χώρες όσο και από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. 


 Στα πλαίσια της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και συζητήσεις σε σημαντικά ζητήματα που έχουν εφαρμογή οι συμφωνίες, όπως :
1.      Το καθεστώς επίλυσης διαφορών επενδυτή κράτους μετονομαζόμενο πλέον σε ICS (Investment Court System). Σύμφωνα με αυτό οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να μηνύουν κράτη όταν πλήττεται η κερδοφορία και τα επενδυτικά τους σχέδια.
2.      Την κανονιστική συνεργασία, που δίνει πρόσβαση στις πολυεθνικές να συν διαμορφώνουν νομολογίες πριν αυτές ψηφιστούν.
3.      Την ενέργεια και το κλίμα, όπου αναμένεται οι επιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα αρνητικές.
4.      Την τροφή και την γεωργία, όπου η απορρύθμιση των κανονισμών και  η απελευθέρωση των μεταλλαγμένων θα επιφέρει υποβάθμιση της τροφής με επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.
5.      Την υγεία, όπου προβλέπεται απελευθέρωση της αγοράς.
6.      Τα ψηφιακά  δικαιώματα κ.α

Επιπλέον συζητήθηκαν στρατηγικές για ανάπτυξη κοινής εκστρατείας με ευρωπαϊκό συντονισμό των δράσεων σε επιμέρους τομείς όπου οι πιθανές επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. ‘Έτσι διαμορφώθηκαν ομάδες εργασίας που εξέτασαν τα παρακάτω θέματα.

  • Οι επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
  • Οι πιθανές δράσεις μαζί με τις τοπικές αρχές
  • Η στρατηγική προσέγγισης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου,
  • Η διάχυση της γνώσης και ευαισθητοποίηση για την επικείμενη ψήφιση της CETA εντός του 2016,
  • Οι επιπτώσεις στην γεωργία και την ασφάλεια τροφίμων.
  • Η συνάντηση των Ευρωπαίων Δημάρχων στη Βαρκελώνη 21 και 22 Απριλίου 2016, για τη δημιουργία Δικτύου Δήμων ελεύθερων ζωνών  από την TTIP CETA | FREE ZONES TTIP CETA [για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ελεύθερες Ζώνες οι ΦτΦ/ NFGR θα εκδώσουν ενημερωτικό φυλλάδιο τις επόμενες ημέρες]
Στο τέλος των συναντήσεων διοργανώθηκε παρέμβαση σε επίσημη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εμπορικές συμφωνίες όπου περισσότερα από 70 άτομα τα έψαλαν κανονικά στους συντονιστές των διαπραγματεύσεων Dan Mullaney (US) και Ignacio Garcia Bercero (EU) και σε άλλους γραφειοκράτες.


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θα συντονίσουν την δράση τους και με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις για το 2016. Βασικοί άξονες της καμπάνιας των ΦτΦ/NFGR για το 2016 θα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Ελεύθερες ΖΩΝΕΣ από την TTIP CETA, οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί, τα συνδικάτα, και μία μεγάλη έρευνα για τις επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών στην ελληνική οικονομία.

Για τους ΦτΦ
Κωνσταντίνος Κουτσονικόλας

naturefriendsgreece@gmail.com


Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Το κίνημα ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA εντείνει τις προσπάθειές του! | 500 φορείς της κοινωνίας των πολιτών της Γερμανίας αποφάσισαν για τη στρατηγική τους το 2016

[Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας εκπροσώπων 500 φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών της Γερμανίας για να χαράξουν τη στρατηγική του ενάντια στις συμφωνίες TTIP και CETA [ΕΔΩ ΕΔΩ]. 
Στις 22,23,24 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε παρόμοια συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες για τη χάραξη στρατηγικής. Από την Ελλάδα συμμετείχαν μέλη των ΦτΦ | 
Σήμερα αναρτούμε το άρθρο που μας έστειλε ο κ.Γιώργος Κολέμπας με το οποίο περιγράφει και σχολιάζει τη συνάντηση που έγινε στη Γερμανία]
--------------------------------------------------------------------
Το κίνημα ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA εντείνει τις προσπάθειές του!

του Γιώργου Κολέμπα

Το πανευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες συναντήθηκε σε συνέδριο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη πόλη Κάσελ της Γερμανίας. Οι 500 εκπρόσωποι των διάφορων πρωτοβουλιών των πολιτών και των κοινωνικών οργανώσεων συζήτησαν για τη συνέχεια της αντίστασης, τη στρατηγική και την προοπτική του κινήματος.

Σαν πρώτο βήμα αποφάσισαν να οργανώσουν μια μεγάλη διαδήλωση στις 23 Απρίλη στο Ανόβερο, την παραμονή της επίσκεψης Ομπάμα, όπου μαζί με τη Μέρκελ θα ανοίξουν τις πόρτες της παγκόσμιας έκθεσης της βιομηχανίας-της μεγαλύτερης του είδους που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια σε αυτή την πόλη.
Στη συνέχεια θα αυξήσουν την πίεση προς τους διαπραγματευτές των συμφωνιών με διάφορες εκδηλώσεις και αποκεντρωμένες τοπικές διαδηλώσεις πριν από τη διεθνή ημέρα ενάντια στις συμφωνίες, που φέτος θα είναι η 5η Νοεμβρίου.

Αποφασίσθηκε επίσης στις αρχές του επόμενου χρόνου να οργανωθεί ένα μεγάλο συνέδριο του κινήματος με θέμα τη διατύπωση εναλλακτικών προς τις σημερινές νεοφιλελεύθερες πολιτικές εμπορίου και οικονομίας. Το κίνημα των πολιτών Stop TTIP-CETA, δεν έχει μόνο στόχο να αντιδρά και να κριτικάρει τα σχέδια των αντιπάλων του, αλλά και να ολοκληρώσει μια θετική πρόταση προς τις κοινωνίες και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, για τις δυνατότητες μιας εναλλακτικής οικονομίας και ενός δίκαιου εμπορίου.

Το σημαντικό γεγονός για το κίνημα ήταν η αποτυχία της 12ης συνάντησης των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες να βρουν κοινά σημεία συμφωνίας, παρόλο που ο Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, είχε εξασφαλίσει με διάφορα τερτίπια την πλειοψηφία να βγάλει ψήφισμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η πίεση που εξασκήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με τις μεγάλες διαδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-στο Βερολίνο συμμετείχαν 250.000 διαδηλωτές-και τις πάνω από 3,2 εκατομ. υπογραφών των πολιτών, είχε σημαντική επίδραση σε αυτό.
Έτσι δίνεται χρόνος να αντιμετωπισθεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το κίνημα. Να πείσει το βορειοευρωπαϊκά συνδικάτα των εργαζομένων να ταχθούν ενάντια στις συμφωνίες. Προς το παρόν μόνο τα γερμανικά συνδικάτα έχουν πάρει θέση ενάντια. Επίσης δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ασκήσει τόση πίεση προς τους σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές, ώστε να ψηφίσει ενάντια η πλειοψηφία τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο η πλειοψηφία των Αυστριακών και των Βρετανών σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών έχει ταχθεί ενάντια, μέχρι τώρα.