Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η CETA ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΛΟΝΙΑ - Οι εισηγήσεις | Τα επόμενα βήματα

[Φωτογραφία - από αριστερά προς τα δεξιά:  
Ανδρέας Σκούπουρας – Αντιδήμαρχος Κέρκυρας: "Δήμοι και Περιφέρειες  Ελεύθερες Ζώνες από CETA TTIP"
Κώστας Φωτεινάκης - Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου  ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Neturefriends Greece & Διαχειριστής του blog STOP TTIP CETA TiSA  |  
Γιώργος Εμμανουήλ Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας κατά  CETA, TTIP, TISA «Αγροτικά Προϊόντα και Ασφάλεια Τροφίμων» |  
Δώρα Κοτσακά –Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας: «CETA, TTIP, TiSA – Απορρυθμιστικές Εμπορικές Συμφωνίες νέας γενιάς» | «Η CETA ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΛΟΝΙΑ» | 
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης – Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.: «Οι επιπτώσεις των συμφωνιών  στην Ελληνική Δημοκρατία, οικονομία, κοινωνία»]
------------------------
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016. Δείτε τις εισηγήσεις των ομιλητών ΕΔΩ με τις οποίες "απογύμνωσαν" τη CETA και τις άλλες εμπορικές, ληστρικές συμφωνίες καθώς και τους υποστηρικτές τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Δημαράς (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - από τους Οικολόγους Πράσινους) ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είναι αντίθετος με τις συμφωνίες CETA TTIP και πως αν έρθουν στη βουλή θα τις καταψηφίσει.

Μετά τις εισηγήσεις υποβλήθηκαν ερωτήσεις στους ομιλητές και στη συνέχεια πήραν το λόγο δώδεκα πολίτες κάνοντας κριτική και υποβάλλοντας προτάσεις.

Ο Κώστας Φωτεινάκης κλείνοντας την εκδήλωση υπογράμμισε πως η "εκδήλωση είχε μορφή μιας μικρής ημερίδας" και πως "από την άμυνα STOP - πρέπει να βρεθούμε στην επίθεση, προβάλλοντας, διεκδικώντας αλλά και δημιουργώντας "ρωγμές" στο καπιταλιστικό σύστημα, στηρίζοντας νέες εναλλακτικές μορφές οικονομίας, δίκαιου εμπορίου και συνεργασίας παραγωγών και καταναλωτών".

Τα επόμενα βήματα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA είναι:
  1. Αποστολή στους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της χώρας μας της Επιστολής 455 Καναδικών και Ευρωπαϊκών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με θέμα τη CETA [ΕΔΩ].
  2. Συντονισμός σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την απόκρουση της επίθεσης των πολυεθνικών, της προστασίας των πολιτικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
  3. Συνάντηση στρατηγικού σχεδιασμού της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA για τη βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας της.
  4. Συνάντηση με το νέο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

455 Ευρωπαϊκές και Καναδικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών λένε ΟΧΙ στη CETA | Κατατέθηκε επιστολή στους Ευρωβουλευτές | Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA Greece συνυπογράφει την επιστολή




Πάνω από 455 Ευρωπαϊκοί και Καναδικοί οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών προτρέπουν τους νομοθέτες να απορρίψουν τη CETA

Πάνω από 455 ομάδες δημοσίου συμφέροντος από όλη την Ευρώπη και τον Καναδά προτρέπουν σήμερα τους νομοθέτες να ψηφίσουν κατά της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA). Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη από τις απειλές που προέρχονται από τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά, η οποία χρειάζεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν οι ευρωβουλευτές δώσουν το πράσινο φως στην εμπορική συμφωνία, τότε θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες επικύρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στην ανοικτή επιστολή που στάλθηκε στους νομοθέτες σήμερα (28.11.2016), οι ομάδες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη CETA, η επικύρωση της οποίας θα μπορούσε να αποδυναμώσει προστατευτικές δικλίδες για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, και να προσφέρει στους ξένους επενδυτές ακραία νομικά εργαλεία ώστε να επιτεθούν στους κανονισμούς δημόσιου συμφέροντος.

Η ανοικτή επιστολή τονίζει ότι:

  • η CETA δεν είναι μια προοδευτική εμπορική συμφωνία, αλλά αντιθέτως είναι ακόμη πιο παρεμβατική σε σχέση με την παλαιά ατζέντα ελεύθερου εμπορίου, σχεδιασμένη από και για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου.
  • η συμφωνία περιλαμβάνει πολλές ανησυχητικές διατάξεις που παραγκωνίζουν τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη.
  • πρέπει να υπάρξει μια παραδειγματική στροφή προς μια διάφανη εμπορική πολιτική, χωρίς αποκλεισμούς.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, γεωργικές ενώσεις, ομάδες περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων και  ψηφιακών δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι στο μακρύ κατάλογο των υπογραφόντων. Το σταθερό αίτημα για απόρριψη της CETA είναι υποδειγματικό της αυξανόμενης αντίθεσης στην αμφιλεγόμενη συμφωνία, η οποία έχει επικριθεί από νομικούς μελετητές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και μια σειρά από οικονομολόγους.

 Η Pia Eberhardt, υπεύθυνη της εμπορικής δράσης του υπογράφοντος οργανισμού Corporate Europe Observatory, δήλωσε:

«Η επικύρωση της CETA θα δώσει στις επιχειρήσεις μια λευκή επιταγή ώστε να περάσουν τα συμφέροντά τους. Η CETA περιέχει ισχυρά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να εκφοβίσουν τους φορείς λήψης αποφάσεων και να ασκήσουν αγωγή για αποζημίωση σε περίπτωση που καθιερωθούν πολιτικές υπέρ της προστασίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος που ενδέχεται να επηρεάσουν τα εταιρικά κέρδη. Στην ουσία, θα δούμε εταιρίες να εμποδίζουν κυβερνήσεις από το να κάνουν το έργο για το οποίο εξελέγησαν.»

«Σε αυτή τη περίοδο της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, της μεγέθυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της αυξανόμενης οργής όσων δεν αισθάνονται πλέον ότι εκπροσωπούνται από τους πολιτικούς, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα δικαιώματα για τις επιχειρήσεις.»

Ο Larry Brown, πρόεδρος της Καναδικής Εθνικής Ένωσης Δημοσίων Υπαλλήλων (NUPGE) που υπογράφουν την επιστολή, προσέθεσε:

«Συμπαραστεκόμαστε στους ευρωπαίους εργαζόμενους και στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών που κινητοποιούνται εναντίον αυτής της εταιρικής εμπορικής συμφωνίας, η οποία δεν θα ωφελήσει τους ανθρώπους Εμείς, στον Καναδά, θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε στη συμφωνία.
Θέλουμε οι πολιτικοί μας ηγέτες να απομακρυνθούν από το αποτυχημένο μοντέλο των εμπορικών συμφωνιών του παρελθόντος και να προωθήσουν το εμπόριο που ωφελεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον.»

Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (
EPSU), Jan Willem Goudriaan, που συνυπογράφουν την επιστολή, σχολίασε:

«Τα συνδικάτα έχουν συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις για τη CETA με σκοπό την προστασία των δημόσιων υπηρεσιών και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όμως, παρά τις παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής για να αποσαφηνιστεί η πιθανή ερμηνεία της συμφωνίας, οι ανησυχίες μας δεν αντιμετωπίζονται στο κείμενο. Η CETA έχει γίνει μια συμφωνία η οποία είναι πραγματικά επιζήμια για τα συμφέροντα των λαών. Ως εκ τούτου, καλώ τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να λάβουν το μέρος των πολιτών, των δημόσιων υπηρεσιών και της δημοκρατίας και να ψηφίσουν κατά της CETA

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece Κώστας Φωτεινάκης που συνυπογράφει την επιστολή, δήλωσε:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση, οι Ευρωβουλευτές και οι Βουλευτές που διαφωνούν με την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής πρέπει να καταψηφίσουν την προσωρινή εφαρμογή της CETA γιατί θα προκύψουν επιπρόσθετα νομικά και πολιτικά εμπόδια στο άμεσο μέλλον για τη διακοπή των εργασιών και την «απελευθέρωση» της περιοχής από τους «κατακτητές» της Καναδικής Eldorado Gold. Η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές θα καταστρέφει το φυσικό πλούτο της περιοχής, θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων»

Στοιχεία επικοινωνίας:

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε να μην εισαχθεί η CETA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νομικό έλεγχο | Πώς ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016






Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Ευρωβουλή ψηφοφορία με τον αρ. B8-1220/2016 με το ερώτημα αν θα πρέπει η «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. με το ακρωνύμιο CETA να εισαχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποφανθεί για τη νομιμότητά της, πριν από την ψήφισή της, από τους Ευρωβουλευτές για την προσωρινή εφαρμογή της (πιθανή ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2016). 

Το αίτημα να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για για τη νομιμότητά της CETA ήταν  και αίτημα των κινημάτων που αντιτίθενται στη συμφωνία, καθώς και άλλων φορέων ή και πολιτών, που ενδεχομένως να ήταν υπέρ της συμφωνίας με ορισμένες προϋποθέσεις και με δημοκρατικές διαδικασίες.

Στο ερώτημα που τέθηκε για να εισαχθεί η CETA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νομικό έλεγχο ψήφισαν ως εξής:
Α. Αποτελέσματα ψηφοφορίας συνολικά:
ΑΡΝΗΤΙΚΑ (ΝΑ ΜΗ ΕΙΣΑΧΘΕΙ για νομικό έλεγχο): 419
ΘΕΤΙΚΑ (ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ για νομικό έλεγχο) : 258
ΑΠΟΧΕΣ: 22
Β. Πως ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές:
ΑΡΝΗΤΙΚΑ (4) (ΝΑ ΜΗ ΕΙΣΑΧΘΕΙ για νομικό έλεγχο): Γιώργος Γραματικάκης, Μίλτος Κύρκος από το ΠΟΤΑΜΙ | Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ | Μαρία Σπυράκη από τη Νέα Δημοκρατία.
ΘΕΤΙΚΑ (11) (ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ για νομικό έλεγχο): Οι Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ  που συμμετέχουν στην Ευρωομάδα GUE/NGL | Χ.Α. | Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ |  Νότης Μαριάς που εκλέχτηκε από τους ΑΝΕΛ αλλά έχει δηλώσει ανεξάρτητος.
ΑΠΟΧΕΣ (5):  Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης και οι τέσσερις από τη Νέα Δημοκρατία | Ζαριανόπουλος από το ΚΚΕ.

[ΣΧΟΛΙΟ:  α) Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ ψήφισε θετικά  να συζητηθεί η CETA στο ΕΔ ενώ η Εύα Καϊλή ψήφισε αρνητικά | β) Τέσσερις Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν να κάνουν αποχή ενώ η Μαρία Σπυράκη ψήφισε αρνητικά | γ) ο Παπαδάκης από το ΚΚΕ απουσίαζε]

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας STOP TTIP CETA TiSA όπως και οι συναγωνιστές μας στη φωτογραφία.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η CETA ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΛΟΝΙΑ - Ενημέρωση, Τεκμηρίωση, Αντιστάσεις | Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 | Εκδήλωση & Συνέντευξη Τύπου στο ΔΣΑ



Εκδήλωση & Συνέντευξη Τύπου

Η CETA ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΛΟΝΙΑ
Ενημέρωση, Τεκμηρίωση, Αντιστάσεις

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, ώρα 12:00
Στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας
[Ακαδημίας 60 – 3ος όροφος]

Mail Επικοινωνίας:
stop.ttip.greece@gmail.com


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στη χώρα μας υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στο δημόσιο λόγο ως προς την εγκυρότητα και την ενημέρωση που δίνεται στους πολίτες. Οι εμπορικές συμφωνίες «νέας γενιάς» σκοπεύουν να μετασχηματίσουν το θεσμικό πλαίσιο προς όφελος των πολυεθνικών. Αξίζει να τις αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA επειδή αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα των εμπορικών συμφωνιών, σας καλεί για μια ακόμα φορά στην Εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ενημέρωση, την τεκμηρίωση των θέσεων του κινήματος ενάντια στις ληστρικές, αντιδημοκρατικές εμπορικές συμφωνίες, το συντονισμό και την ανάπτυξη  των κοινωνικών αντιστάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA στην Εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου έχει καλέσει αξιόλογους ομιλητές, με επιστημονικά, κινηματικά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια για να παρουσιάσουν τέσσερα θέματα που αφορούν γενικότερα τις συμφωνίες και ειδικότερα τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, μεταξύ Ε.Ε. και  Καναδά/ CETA.

Ομιλητές – Παρουσιάσεις:
1.      Δώρα Κοτσακά –Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας: «CETA, TTIP, TiSA – Απορρυθμιστικές Εμπορικές Συμφωνίες νέας γενιάς» | «Η CETA ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΛΟΝΙΑ»
2.      Γρηγόρης Ζαρωτιάδης – Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.: «Οι επιπτώσεις των συμφωνιών  στην Ελληνική Δημοκρατία, οικονομία, κοινωνία»
3.      Γιώργος Εμμανουήλ – Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας κατά  CETA, TTIP, TISA «Αγροτικά Προϊόντα και Ασφάλεια Τροφίμων»
4.       Ανδρέας Σκούπουρας – Αντιδήμαρχος Κέρκυρας: «Δήμοι και Περιφέρειες  Ελεύθερες Ζώνες από CETA TTIP»
5.       Συντονίζει ο Κώστας Φωτεινάκης - Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου  ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Neturefriends Greece & Διαχειριστής του blog STOP TTIP CETA TiSA 

Μετά τις ολιγόλεπτες παρουσιάσεις θα γίνουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις.