Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Νικόλαο Βούτση | Συνεδρίαση – Πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες


15 Σεπτεμβρίου 2017

Προς:
τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου &
Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες Νέας Γενιάς
Νικόλαο Βούτση

ΘΕΜΑ: Συνεδρίαση – Πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες

Κύριε Πρόεδρε,
Σας ενημερώνουμε, ότι την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, συνήλθε τo Πανελλαδικό Δίκτυο «STOP TTIP CETA TiSA Ελλάδας», όπου συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων των Διατλαντικών Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και την Προσωρινή Εφαρμογή της CETA (21 Σεπτεμβρίου 2017).

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την πλευρά του Βελγίου για τη νομιμότητα της CETA καθώς και τα αποτελέσματα της μελέτης της Ειδικής Επιτροπής στη Γαλλία, αποτελούμενη από ειδικούς σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος και διεθνούς δικαίου (8 Σεπτεμβρίου 2017) για τις επιπτώσεις της CETA (και γενικότερα των εμπορικών συμφωνιών νέας γενιάς) στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, αποφασίσαμε να σας ζητήσουμε:

1. Να συγκαλέσετε την Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες σε συνεδρίαση άμεσα, ώστε να συζητηθεί συνολικά η Συμφωνία και η Προσωρινή Εφαρμογή της και να εκδοθεί το Πόρισμα της Επιτροπής, που είναι και ο τελικός στόχος αυτής της Επιτροπής.

2. Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να καταθέσουν γραπτές παρατηρήσεις σχετικά με την προσφυγή του Βελγίου, ζητάμε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να πάρει θέση και να ζητήσετε ενημέρωση από την Κυβέρνηση σχετικά με τις παρατηρήσεις και τη στάση που θα κρατήσει. Το αντικείμενο της προσφυγής αφορά τη συμβατότητα
του Investment Court System (ICS, Σύστημα Εταιρικής Επιδιαιτησίας) που περιλαμβάνει η CETA, με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τα Συντάγματα των κρατών-μελλών. Το σύστημα εταιρικής επιδιαιτησίας αμφισβητεί τους δημόσιους θεσμούς επιδιαιτησίας, είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και το νομοθετικό σώμα δεν μπορεί παρά να επιτελέσει το ρόλο του ζητώντας, τουλάχιστον, ενημέρωση.

3. Να αναθέσετε την εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της CETA στην Ελλάδα, πριν κληθεί η Ελληνική Βουλή να πάρει θέση επί της συμφωνίας CETA.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε ένα κείμενο με τίτλο:

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

Επικοινωνία – Πληροφορίες: Καίτη Μυλωνά
Mail: aikmilona@3volve.io |Τηλ. 6944251861

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου