Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Εμμανουήλ "ΓΙΑΤΙ Η CETA ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΦΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ εκτός ΕΕ"



 
ΓΙΑΤΙ Η CETA ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΦΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ εκτός ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ / Eurostat, του IRI Worldwide και του περιοδικού "Τρόφιμα και Ποτά" 2014  για την παρασκευή Φέτας στην χώρα μας απασχολούνται 100.000 κτηνοτρόφοι με 12.000.000 αιγοπρόβατα και 350.000 εργαζόμενοι συνολικά στην πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση και υπηρεσίες και παράγουν 120.000 τόνους ετησίως σε 500 τυροκομεία. Οι ετήσιες εξαγωγές της χώρας μας συνεχώς αυξανόμενες ανέρχονται σε 45.000 τόνους και 260 εκ. ευρώ τζίρο ετησίως με διανομή σε 56 χώρες και στις 5 ηπείρους. H Ελλάδα παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με ονομασία Φέτα. Γεγονός που δείχνει ότι ένα 72% της παγκόσμιας κατανάλωσης αφορά μαζική παραγωγή και εμπορία προϊόντων απομίμησης φέτας κυρίως αγελαδινών λευκών τυριών από ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Αφρική, Κίνα, κλπ.

Αυτή ακριβώς η  πλεονάζουσα διεθνής ζήτηση των 400.000 τόνων περίπου φέτας και πάνω από ένα δίς ευρώ τζίρου είναι το πεδίο εμπορικής διαμάχης έως σήμερα και θα είναι τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στην Ελληνική ΠΟΠ Φέτα και στις απομιμήσεις των ανταγωνιστών της.
Η προσπάθεια για την κατοχύρωση της Φέτας πέρασε από πολλά στάδια. Αφού κατοχυρώθηκε το 1996, ακυρώθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου το 1999 και μετά από αγώνα κυρίως 120 επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της χώρας κατοχυρώθηκε οριστικά το 2002 με τον κανονισμό 1829/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η  εκ νέου προσφυγή για ακύρωση της Γερμανίας και Δανίας το 2005 απορρίφθηκε με οριστική κατοχύρωση της Φέτας στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την έναρξη εφαρμογής της συνθήκης της Λισαβόνας από το 2009 η ΕΕ έχει αρμοδιότητα σύναψης διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Μετά την κατάρρευση των διεθνών πολυμερών συνομιλιών του γύρου της Ντόχα το 2011, που γίνονταν στα πλαίσια του ΠΟΕ, η ΕΕ στράφηκε σε διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, χώρες της Ν. Αφρικής και Λατινικής Αμερικής, Ν. Ζηλανδίας, Ιαπωνίας, Βιετνάμ, Ταϊλάνδης, Τουρκίας, Μεξικού, Φιλιππίνες και Ινδονησία.
Σε ότι αφορά την Φέτα σε όλες τις παραπάνω χώρες  κυριαρχεί η εμπορία λευκών τυριών ψεύτικων απομιμήσεων "φέτας" προερχόμενων κυρίως από αγελαδινό γάλα
Για παράδειγμα στον Καναδά διακινούνται από 5 πολυεθνικές εταιρείες 4000 τόνοι λευκών τυριών τύπου φέτας ανταγωνιζόμενες τις εισαγωγές από Ελλάδα 1000 τόνων τυροκομικών προιόντων.
Αντίστοιχο αθέμιτο ανταγωνισμό δέχονταν και τα κυριότερα στην ΕΕ μαζί με την Φέτα  ΠΟΠ τυριά της Ιταλικής παρμεζάνας και του Γαλλικού ροκφόρ.
Με την συμφωνία CETA (ΕΕ-Καναδά) κατοχυρώνονται πλήρως η παρμεζάνα και το ροκφόρ απαγορεύοντας στις Πολυεθνικές να διακινούν στον Καναδά απομιμήσεις τυριών τους, ενώ δεν κατοχυρώνεται η Φέτα. Με την CETA θα επιτρέπεται στους Καναδούς παραγωγούς πριν το 2013  να συνεχίσουν να παράγουν και να εμπορεύονται στον Καναδά ‘Feta made in Canada’ και στους νέους παραγωγούς προϊόντα τύπου Φέτας. Αντίστοιχη είναι και η συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Αφρικής. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι δημιουργείται προηγούμενο διαμόρφωσης ίδιου καθεστώτος μειωμένης προστασίας για την Φέτα και στις συμφωνίες της ΤΤΙΡ (ΕΕ-ΗΠΑ) και με τις παραπάνω 10 χώρες που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ.
Η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου εμπορίου, ότι μετά από την 5ετία θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση για κατοχύρωση, δεν είναι δεσμευτικό νομικό κείμενο και δεν διασφαλίζει την μελλοντική κατοχύρωση της Φέτας.
Ουσιαστικά με τις ως άνω διεθνείς εμπορικές συμφωνίες νομιμοποιείται, με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου και ακολούθως της Ελληνικής Κυβέρνησης (αν εγκριθεί η CETA όπως προτείνεται στην Ελληνική Βουλή), ο υπάρχον αθέμιτος ανταγωνισμός λευκών τυριών όπου Πολυεθνικές εταιρείες  θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στην παγκόσμια αγορά εκμεταλλευόμενες καταχρηστικά το όνομα και την ποιότητα της Φέτας.
Αν προστατεύονταν η Φέτα στις διεθνείς αγορές των 12 χωρών που διαπραγματεύεται η ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα την διακριτότητά της και την εκτόπιση από την αγορά των απομιμήσεων φέτας, άρα και την  αύξηση των τιμών της Φέτας στις εξαγόμενες ποσότητες με συνέπεια την αύξηση της Ελληνικής παραγωγής και απασχόλησης στον τομέα της Φέτας και των  21 τυροκομικών ΠΟΠ της χώρας μας.
Γιαυτό είναι σημαντική η προσπάθεια που παράλληλα γίνεται για συγκρότηση διεπαγγελματικής οργάνωσης της Φέτας, αυστηροποίησης των ελέγχων από το Υπουργείο για αποτροπή των Ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος και ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα  και του καταναλωτικού κινήματος.
Σε μια περίοδο που η χώρα μετά από 7 χρόνια κρίσης και μνημονίων αγωνίζεται να ανακάμψει και να μπει σε έναν νέο δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης είναι παράλογο να αποδεχθούμε την απαράδεκτη διάκριση σε βάρος της Φέτας, του κυριότερου στρατηγικού προϊόντος  που συνδέεται με την παραγωγική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας.
Τα ΠΟΠ προϊόντα δεν είναι στο διεθνές εμπόριο απλά εμπορεύματα προς κερδοσκοπία των Πολυεθνικών, αλλά είναι δημόσια αγαθά γιατί ενσωματώνουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, την βιοποικιλότητα και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών όπου παράγονται.
Δυστυχώς οι 8 Ευρωβουλευτές της χώρας μας που ψήφισαν την CETA στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπερασπίστηκαν το κοινοτικό κεκτημένο κατοχύρωσης της Φέτας, την ισοτιμία της με τα βασικά Ευρωπαϊκά τυριά και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δίκαιο εμπόριο με διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού  των αγορών και του δικαιώματος των καταναλωτών να πληροφορούνται και να επιλέγουν.
Οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ας ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαλονίας του Βελγίου και ας καταψηφίσουν εντός του 2017 την προτεινόμενη CETA, και έτσι να απαιτήσουν την άμεση επαναδιαπραγμάτευσή της  για πλήρη και άμεση προστασία της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, καθώς  και να διασφαλίσουν στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες τις παραγωγικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ποιοτικές προδιαγραφές της Ευρώπης.

Γιώργος Εμμανουήλ
Μέλος της συντονιστικής επιτροπής  του Πανελλαδικού ΔΙΚΤΥΟΥ Φορέων και Πολιτών  STOP TTIP, CETA, TISA.
22/2/2017


Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΤΑ CETA, TTIP, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ 18-2-2017


ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΤΑ CETA, TTIP, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ 18-2-2017

Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για την στάση των 8 ευρωβουλευτών της χώρας μας που ψήφισαν την CETA στο Ευρωκοινοβούλιο. Εντός του 2017 πρόκειται να έλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για Ψήφιση η διατλαντική συμφωνία ΕΕ-Kαναδά  (CETA). Kαλούμε τους Θεσσαλούς Βουλευτές να πάρουν υπόψη τους την θέση των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής μας κοινωνίας και να πάρουν δημόσια θέση και να μην ψηφίσουν την CETA παραπέμποντάς την σε εκ νέου διαπραγμάτευση για να διασφαλιστούν:

1)      H πλήρης προστασία όλων των Θεσσαλικών ΠΟΠ και βιολογικών ποιοτικών  προϊόντων που αποτελούν την ιστορική παραγωγική και πολιτιστική βάση της Θεσσαλίας (ΦΕΤΑ, Γραβιέρα, Γαλοτύρι, Μπάτζος, Αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας, κρασιά Μεσενικόλα, Αγχιάλου, Ραψάνης, Τυρνάβου, Μήλα και Φυρίκια και κονσερβοελιά Πηλίου και τοπικά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα). Παράλληλα να προβλέπει η συμφωνία την αποτροπή της καλλιέργειας και εμπορίας μεταλλαγμένων και να αναγνωρίζει ως βασικό δίκαιο των εμπορικών συμφωνιών την διατροφική ασφάλεια με κατοχύρωση των αρχών της προφύλαξης της ΕΕ και του δίκαιου διεθνούς εμπορίου.
Ειδικά για την ΦΕΤΑ που αποτελεί το σημαντικότερο Θεσσαλικό ΠΟΠ προϊόν που συμβάλλει στην παραγωγική και πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλίας, δεν μας ικανοποιεί η μειωμένη προστασία της εκτός ΕΕ και θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την θέση μας για πλήρη και άμεση κατοχύρωσή της στην CETA και σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ε. Ε. με τρίτες χώρες και δεν συμφωνούμε με την θέση για μετάθεση της επαναδιαπραγμάτευσης προς πλήρη κατοχύρωσή της μετά την μεταβατική 5ετία.

2)      Η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα με  το κοινοτικό δίκαιο. Η ΕΕ έχει επικυρώσει και ενσωματώσει διαχρονικά στο δίκαιό της και τις 8 αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (I.L.O) ήτοι: κατάργηση καταναγκαστικής εργασίας (1959), παιδικής εργασίας (1999), Ελευθερία της συνδικαλιστικής οργάνωσης (1948), δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων (1949), ελάχιστος μισθός (1973), ιση αμοιβή για ίδια εργασία (1951), καταναγκαστική εργασία (1930), μη διάκριση απασχόλησης και αμοιβής λόγω φύλου η άλλης διάκρισης (1958). Οι αρχές αυτές του κοινοτικού δικαίου να προβλεφθούν ρητά και συνολικά στο νέο κείμενο της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA).

3) Να διασφαλιστούν οι ποιοτικές παραγωγικές διαδικασίες σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης και να κατοχυρώνονται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές της ΕΕ, χωρίς καμία έκπτωση στην διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά και με ρητή απαγόρευση των ιδιωτικοποιήσεών τους. Να ληφθεί μέριμνα ώστε οι διευθετήσεις μεταξύ κρατών και επενδυτών να μην πλήττουν την προσπάθεια για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί, σε διαφορετική περίπτωση, να εξελιχθεί σε θανάσιμο πλήγμα για την Θεσσαλία.

4) Να υποστηρίξει το Ελληνικό Κοινοβούλιο την προσφυγή της Περιφέρειας Βαλονίας του Βελγίου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, ζητώντας να καταργηθεί και μετά την 3ετή μεταβατική περίοδο ο προβλεπόμενος από την CETA μηχανισμός της εταιρικής επιδιαιτησίας που δίνει την εξουσία στις Πολυεθνικές εταιρείες να μηνύουν Κυβερνήσεις και να  κερδοσκοπούν σε βάρος των κρατών, των λαών και των τοπικών κοινωνιών. 




Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Η Προσωρινή Εφαρμογή της CETA ψηφίστηκε - ο αγώνας συνεχίζεται και αναβαθμίζεται | Οι θέσεις και οι προτάσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA | Πως ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές | Η CETA να πάει στην Ελληνική Βουλή




Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA
δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/2/2017

  • Η Προσωρινή Εφαρμογή της CETA ψηφίστηκε -  ο αγώνας συνεχίζεται και αναβαθμίζεται
  • Οι θέσεις και οι προτάσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA
  • Πώς ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές
  • Η CETA να συζητηθεί στη βουλή
Η προσωρινή εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ  Ε.Ε.-Καναδά, με το ακρωνύμιο CETA, ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο μια ισχυρή μειοψηφία Ευρωβουλευτών ψήφισε κατά της Συμφωνίας.Παρά την ψήφισή της,  ο μακροχρόνιος αγώνας εκατομμυρίων ανθρώπων βοήθησε, ώστε να τεθεί εκτός προσωρινής εφαρμογής, ένα επικίνδυνο κομμάτι της συμφωνίας που είναι η επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους το λεγόμενο ICS.  

Ψήφισαν 695 Ευρωβουλευτές: ΥΠΕΡ 408 - ΚΑΤΑ 254 - ΑΠΟΧΕΣ 33.

ΥΠΕΡ της CETA ψήφισαν Έλληνες ευρωβουλευτές :
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης.
ΠΟΤΑΜΙ: Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος
ΠΑΣΟΚ: Εύα Καϊλή - ΑΠΟΧΗ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΚΑΤΑ της CETA ψήφισαν Έλληνες ευρωβουλευτές :
ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου [o Κωνσταντίνος Χρυσόγονος ήταν απών. Με έγγραφη επιστολή του δήλωσε ότι θα καταψήφιζε τη CETA αν ήταν παρών]
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Νίκος Χουντής
ΚΚΕ: Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος,
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς
ΧΑ.

Ο Καναδός Πρωθυπουργός κ.Τριντό, μόλις μία ημέρα μετά την έγκριση της συμφωνίας,  δήλωσε κατά την ομιλία του στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, στις 16 Φεβρουαρίου,  ότι "Η CETA δεν αφορά μόνο το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τα κέρδη. Στόχος είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων".
Διαφωνούμε πλήρως με τη δήλωση του κ.Τριντό ότι "ο Στόχος  (της CETA) είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων". Η εκτίμηση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι ότι η CETA υπονομεύει τη δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις, την αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια τροφίμων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να καταργηθεί η περιβαλλοντική προστασία τα "δίχτυα ασφαλείας"  των εργαζομένων, τα οποία οι πολυεθνικές θεωρούν ότι βάζουν εμπόδια στην παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων και  των υπηρεσιών τους και περιορίζουν την κερδοφορία τους.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι, αν η Ελληνική Κυβέρνηση,  μέσω του Υπουργού  Εθνικής Οικονομίας κ.Γεωργίου Σταθάκη, δεν είχε συμφωνήσει για τη CETA (στη Μπρατισλάβα 23 Σεπτεμβρίου 2016 και στο Λουξεμβούργο 18 Οκτωβρίου 2016) - όπως είχε κάνει αρχικά η Βαλονία - το κείμενο δεν θα είχε κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν θα είχε ψηφιστεί η προσωρινή εφαρμογή της (από 1η Απριλίου 2017).
Οι αντιδράσεις τώρα μεταφέρονται στα 28 εθνικά και στα 10 περιφερειακά  κοινοβούλια της Ε.Ε.. Αν ένα από αυτά πει όχι, η προσωρινή εφαρμογή θα σταματήσει και η CETA θα παγώσει ή και θα ακυρωθεί.

Ζητάμε: 
  1. Να συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες και να παρουσιάσει το πόρισμά της.
  2. Να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
  3. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πράξουν το ίδιο με τους συναδέλφους τους Ευρωβουλευτές και να  καταψηφίσουν τη CETA, όπως άλλωστε έχει αποφασίσει α) το πρόσφατο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13 – 16 Οκτωβρίου 2016) β) το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (24.01.2017).
  4.  Από τους βουλευτές του ΚΚΕ και των Οικολόγων - Πρασίνων να επιβεβαιώσουν τις θέσεις στο Εθνικό Κοινοβούλιο καθώς και από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, των ΑΝΕΛ  και της Ένωσης Κεντρώων να πάρουν άμεσα θέση κατά της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας CETA. 
  5. Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού  να μην ακολουθήσουν την στάση των ευρωβουλευτών τους αλλά να ακούσουν την φωνή των τοπικών κοινωνιών.
Τέλος καλούμε την ΚΕΔΕ, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον αγροτικό κόσμο, τους επαγγελματοβιοτέχνες,  το καταναλωτικό και το οικολογικό κίνημα να πάρουν άμεσα θέση και να συντονιστούν με τα κινήματα στην Ευρώπη και στη χώρα μας για να μη ψηφιστεί η CETA από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο αγώνας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ποιότητας ζωής, συνεχίζεται, εμπλουτίζεται,  αναβαθμίζεται και θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στις 15 Φεβρουαρίου 2017.